Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Kulttuuria ja hyvinvointia

Share |

Tiistai 10.6.2008 - Aleksi Päiväläinen


Kokoomuksen tuore kulttuurimanifesti herättelee toivottavasti porvareiden sisällä keskustelua kulttuurista. Kulttuuriporvareiden on aika herätä torkuiltaan ja ryhtyä toimiin. Taiteella ja kulttuurilla on yhteiskunnassa paljon tekemätöntä työsarkaa.

Toukokuussa julkaistussa kulttuurimanifestissa nostetaan esille tärkeitä asioita kuten taito- ja taideaineiden opetus perusasteella, kirjastojen elinvoimaisuus sekä taiteen perusopetusta antavien oppilaitosten toimintaedellytykset. Erityisen innostunut olin, kun löysin erikseen mainittuna taiteen ja kulttuurin merkityksen ihmisen terveydelle ja hyvinvoinnille. Tässä on osa-alue, josta löytyisi paljon konkreettista tekemistä kunnille.

Taidetta ja kulttuuria käsitellään liian usein muusta maailmasta irrallisena ilmiönä. Se on - tai ainakin pitäisi olla - luonteva osa elämää. Otetaan esimerkiksi musiikki, jolla on tutkitusti monia terveysvaikutuksia. Sillä voitaisiin vanhustenhuollossa ja dementiapotilaiden hoidossa saavuttaa merkittäviä tuloksia, vieläpä ennaltaehkäisevästi. Kuorolaulu puolestaan on syrjäytymistä ehkäisevää yhteisöllistä toimintaa parhaimmillaan.

Edellä mainitut taidemuodot ovat toki vain esimerkkejä, lisää saa vapaasti keksiä. Yhteiskunnassa on paljon hyödyntämätöntä taidepotentiaalia, jota kunnat voivat käyttää terveydehuollossa nykyistä enemmän.

P.S. Kulttuurimanifesti löytyy tuolta:

http://www.kokoomus.fi/tavoitteet/muut_ohjelmat/kulttuurimanifesti_2008/

Avainsanat: kulttuurimanifesti, terveys, hyvinvointi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini