Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Bioenergia tuhoaa ilmastomme?

Share |

Keskiviikko 25.6.2008 - Aleksi Päiväläinen


Maanantain Hesari kertoi laajasta tutkimuksesta, jossa monikansallinen eurooppalainen tutkijaryhmä oli tutkinut hiilinielujen merkitystä ilmastonmuutoksessa. Tulokset päätyvät toivottavasti myös ministeri Pekkarisen pöydälle.

Tutkimus julkaistiin Nature Geoscience-tiedelehdessä ja oli alansa laajin tähän mennessä. Tulokset voi tiivistää seuraavasti: Metsät pidättelevät ilmastonmuutosta. Viimeisen 50 vuoden aikana Euroopan metsät ovat sitoneet hiiltä tehokkaasti. Metsistä on hakattu yhä enemmän puuta metsäteollisuuden tarpeisiin, mutta toisaalta sekä puuvarat että hiilinielu ovat kasvaneet noin 1,7-kertaiseksi hehtaaria kohti laskettuna.

Toivottavasti uutinen on tullut myös valtioneuvoston ja erityisesti ministeri Pekkarisen tietoon. Hän kuuluu hallituksen innokkaimpaan syöttötariffien kannattajakuntaan. Turun Sanomat kertoi hallituksen pääseen sopuun tuulivoiman syöttötariffeista. Kiistaa käydään enää siitä laajennetaanko järjestelmä koskemaan myös muita bioenergian muotoja. Näihin kuuluu muun muassa puu.

Koko syöttötariffijärjestelmä on arveluttava, mutta erityisen riskaabelilta se tuntuu puun osalta. Nykyisessä tilanteessa, jossa Venäjän puutullit lyövät suomalaista metsäteollisuutta raskaasti näpeille vuoden vaihteen jälkeen, puulle olisi muutakin käyttöä kuin energiana. Jos hallitus viisaudessaan päättäisi ottaa syöttötariffit käyttöön myös puun osalta, olisi suuri riski, että puuta alkaisi pidemmän päälle päätyä metsäteollisuuden lisäksi myös suoraan polttouuneihin. Missä vaiheessa tämä kehitys alkaa uhata hiilinielujamme?

Toivottavasti hallitus ottaa asiassa aikalisän ja tuumaa syöttötariffijärjestelmän läpi perinpohjaisesti. Bioenergia on ratkaisu, mutta väärin käytettynä ongelma.

Avainsanat: hiilinielu, bioenergia, syöttötariffi


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini