Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Iloisia joukkoliikenneuutisia

Share |

Tiistai 12.8.2008 - Aleksi Päiväläinen


Sunnuntaina saatiin iloisia joukkoliikenneuutisia, kun Helsinki sai ysilinjasta uuden tulokkaan ratikkaperheeseensä. Linja oli ensimmäinen uusi 17 vuoteen. Jo oli aikakin.

Uusi reitti vie Pasilasta Alppilan ja Kallion kautta Kolmikulmaan. Apulaiskaupunginjohtaja Saurin mukaan Helsingin ratikkaverkosto alkaa lähennellä ennätyslaajuuttaan: Kun ensi vuonna kolmosen ratikka kurvaa Kampin kautta, on ratikka laajimmillaan koko tähän astisen historiansa aikana. Hyvä niin, mutta kehitystä pitäisi viedä eteenpäin myös laadullisesti.

Ratikka kärsii usein ansaitsemattoman huonosta maineesta. Oman kokemukseni mukaan tyypillisin ratikkaa kuvaileva adjektiivi on hidas. Nykyisellään ratikka saattaakin olla tuskallisen hidas, kun ruuhkien keskellä se jymähtää liikenteeseen siinä missä bussit ja autotkin. Näin ei kuitenkaan tarvitsisi olla.

Ratikkaverkkoa voitaisiin merkittävästi nopeuttaa esimerkiksi riittävillä liikennevaloetuuksilla. Suunnittelussa kiskot tulisi mahdollisimman tehokkaasti eristää muusta katuliikenteestä, jolloin muun muassa häiriöherkkyyttä saataisiin pienennettyä. Helsingissä on otettu tavoitteeksi ratikan nopeuttaminen 4 prosentilla. Tämä on varsin kunnianhimoton tavoite. Stadi ansaitsee parempaa. Ratikasta täytyy tehdä aidosti kilpailukykyinen, nopea ja toimiva joukkoliikenneväline. Tämä on onnistunut Keski-Euroopassa. Miksei myös meillä?

Avainsanat: raitiovaunu, linja 9


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini