Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Kesää rinnassa - kevätkauden viimeinen lautakunta

Share |

Lauantai 20.6.2009 - Aleksi Päiväläinen


Lautakunnan kevään viimeinen kokous pidettiin jo puolitoista viikkoa sitten, joten tätä kokousraporttia ei voi pitää kovin reaaliaikaisena. Kuitenkin parempi myöhään kuin ei milloinkaan, kuten kulunut sanonta kuuluu. Kokous pidettiin Musiikkitalon montussa, tarkemmin sanottuna SRV:n työmaakontissa.

Kokouspaikan hengessä Musiikkitalon johtaja Helena Hiilivirta esitteli meille aluksi talohankkeen tavoitteet, nykytilan ja aikataulun kustannusarvioineen. Hanke näyttäisi etenevän hyvin ja mitä ilmeisimmin suomalainen musiikkielämä on saamassa korkeatasoisen kansainväliset mittapuut täyttävän pyhätön. Samalla iskulla menee useampikin kärpänen, sillä niin RSO, HKO kuin Sibelius-Akatemiakin saavat upeat tilat käyttöönsä. Näiltä pääkäyttäjiltä jää kuitenkin vuodessa 100–120 päivää tyhjää tilaa, jolloin talo tulee olemaan muiden käytössä. Viimeistään tässä vaiheessa onkin mielestäni oleellista miettiä, millä tavoin tilat saadaan (kustannus)tehokkaasti hyötykäyttöön myös konserttikausien ulkopuolella. Tilojen hinta ei saisi muodostua esteeksi käytölle, toisaalta tilavuokrat eivät saisi muodostua kulttuurimäärärahojen pohjattomaksi syöpöksi – esimerkiksi Helsingin kulttuurikeskuksen tukien muodossa.

Itse kokousasioissa oli ensimmäisenä Kimmo Helistön valtuustoaloite saunan rakentamisesta keskustakirjaston yhteyteen. Aloite on mielestäni hauska ja ensi katsomalta pähkähullu – siispä toteuttamisen arvoinen. Selvitysmies Mikko Leistin raportissakin oli saunaa toivottu, joten idealle löytynee laajempaakin kannatusta. Lautakunta päättikin tukea aloitetta.

Muissa kirjastoasioissa oli muun muassa keskustelua Kulosaaren kirjastosta, joka on joutunut homekeskustelun kohteeksi. Meikäläiseen ja muihin kulttuurilautakunnan jäseniin ovat aktiiviset asukkaat olleet ansiokkaasti yhteydessä. Kiinteistöviraston käsitys on, että vaikka samassa kiinteistössä sijaitseva päiväkoti on jouduttu sulkemaan homevaurioiden takia, kirjaston puoli on kunnossa. Myöskään kirjaston työntekijät eivät ole valittaneet, joten ainakin itse olen tällä hetkellä siinä käsityksessä, että kirjaston ei tarvitse pistää lappua luukulle. Asiaan palataan syyskuun alussa seuraavan kerran.

Tilavuokrat puhuttivat jälleen. Ongelma on kaupungin sisäisissä käytännöissä. Opetusvirasto katsoo, että halvimmalla vuokratasolla (4,9 euroa/h) voidaan vuokrata vain luokkatiloja. Salitiloista opetusvirasto haluaisi periä yli kolminkertaista vuokraa, 16,50 euroa/h. Meidän lautakuntamme kanta on selvä: vuokrat tulisi saada alimpaan luokkaan, 4,9 euroon. Itse en ole vielä perehtynyt kovin syvällisesti kaupungin tilavuokrakysymyksiin, mutta lähtökohtaisesti en ymmärrä miksi lain mukaista taiteen perusopetusta antavat voittoa tuottamattomat yhteisöt eivät saisi tiloja kohtuulliseen hintaan. Viime kädessä kyse on kuitenkin veronmaksajien rahojen kierrätyksestä, sillä kulttuuritoimen avustuksista melko suuri osa uppoaa tilavuokrien avustuksiin.

Kulttuurikeskuksen toiminta-ajatus, visio ja arvot hyväksyttiin pohjaksi syksyllä laadittavalle kulttuuristrategialle. Kyseinen dokumentti tulee olemaan tärkeä ohjaustyökalu, joten sen laatimiseen tulee olla lautakunnallakin painava sanansa sanottavana.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini