Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Kirjastoa ja kulttuuripalkintoa

Share |

Perjantai 9.10.2009 - Aleksi Päiväläinen


Sen verran kiirettä on taas pitänyt, että en ole ehtinyt tiistaisesta lautakunnan kokouksesta vielä mitään kirjoittaa. Esillä olivat muun muassa Kulosaaren päiväkoti ja koulu kirjastoineen sekä vuoden 2009 kulttuuripalkinnon myöntäminen.

Kulosaaren päiväkoti, koulu ja kirjasto ovat olleet intohimoisen keskustelun kohteena koko vuoden ajan. Syynä tähän on home- ja kosteusvaurio, joka on tehnyt koulusta ja päiväkodista käyttökelvottoman. Vaikka kirjaston sisäilmassa ei ongelmia ole havaittu, kuuluu se samaan rakennuskompleksiin, ja joutuu näin suljettavaksi päiväkodin ja koulun kanssa. Kirjastopalvelut hoidetaan toistaiseksi kirjastoauton voimin.

Meidän lautakuntamme ei tietenkään ole osallisena keskustelussa koulun ja päiväkodin tulevaisuudesta, jotka muodostavat ylivoimaisesti suurimman osan rakennuksen kokonaispinta-alasta. Toki niillä on suora yhteys myös kirjaston kohtaloon. Esillä on kaksi vaihtoehtoa: nykyisen rakennuksen peruskorjaaminen tai kokonaan uuden rakentaminen. Arkkitehti Osmo Lapon suunnittelemalla koulurakennuksella on ainakin asiantuntijapiireissä kulttuurihistoriallista arvoa, joten mikäli rakennus halutaan purkaa, museoviranomaisilla saattaa olla sanansa sanottavana.

Joka tapauksessa aktiiviset kulosaarelaiset ovat ansiokkaasti tuoneet esille uudisrakennussuunnitelmaa. Kirjaston kannalta tämä tarkoittaisi nykyistä pienempää palvelupistettä, joka toimisi kiinteästi koulun yhteydessä. Kokoelmat olisivat nykyistä pienemmät, mutta toki asukkaat voisivat tavalliseen tapaan tilata kirjoja muista kirjastoista. Kustannusten kannalta tämä olisi edullisempi vaihtoehto kuin peruskorjaus.

Itse kannatan uudisrakennusta, joskin tässä asiassa opetuslautakunnan ja kaupungin tilakeskuksen sanat painavat huomattavasti enemmän kuin kulttuurilautakunnan näkemys. Kokonaisuudessaankin lautakunta oli varsin kriittinen perusparannusta ja sen mukanaan tuomaa vuokrankorotusta kohtaan.

Valtuustosta oli tullut pari varsin kannatettavaa ja osin hauskaakin aloitetta. Sanna Perkiön aloitetta Itämeren nykykuvataiteen biennaalin perustamisesta kannatimme lämpimästi. Samoin aloite kaupunkitaiteen maalaamisesta sähkönjakelukaappeihin sai kannatusta.

Hyväksyimme kulttuurikeskuksen toiminta-ajatuksen, vision ja arvot, joiden pohjalta ryhdytään seuraavaksi rakentamaan kaupungin kulttuuristrategiaa. Paperisesta sivumausta ja tylsältä kuulostavasta nimestä huolimatta kyse tulee olemaan tärkeästä toimintaa ohjaavasta asiakirjasta, jonka sisällöllä on merkitystä. Asia on syytä valmistella riittävän laajapohjaisesti kaikkia asianomaisia kuullen.

Kokouksen viimeisenä asiana valitsimme vuoden 2009 kulttuuripalkinnon saajan. Nimi on luonnollisesti salainen palkinnon jakamiseen asti, joten ei siitä sen enempää vielä. Palkinto, joka on arvoltaan 10 000 euroa, jaetaan 5.11.

Avainsanat: lautakunta, kokous


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini