Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Ensimmäinen miekkarini

Share |

Torstai 10.12.2009 - Aleksi Päiväläinen


Tiistaina kulttuurikeskuksen edustalle ennen lautakuntamme kokousta oli kerääntynyt sivistyneen aktiivinen ja äänekäs joukko vastustamaan lähikirjastojen lakkautuksia. Itse pääsin ensimmäistä kertaa osalliseksi miekkaritunnelmaa kaupungin luottamustehtävässä toimiessani. Tuli hyvä fiilis!

Tämä ei toki ollut elämäni aivan ensimmäinen mielenosoitus. Täytyy kyllä tunnustaa, että ei niitä kovin montaa ole ollut. Jos en väärin muista, niin opiskelija-aktiiviaikoinani olin alkusyksystä 2006 vaatimassa lisää opintotukea. Mutta miekkarikonkariksi en siis voi itseäni mitenkään kutsua. Ehkäpä tämäntyyppinen aktiivisuus on jotenkin tyypillisempää vihreiden ja vasemmiston puolella.

Joka tapauksessa oli ilahduttavaa nähdä paljon porukkaa liikkeellä kirjastojen puolesta. Lautakuntamme tuntui olevan suorastaan liikuttavan yksimielinen siitä, että kirjastoja on puolustettava. Toisaalta kuka puhuu kirjastojen puolesta ellemme me? Itse kerroin kansalle sen viestin, jota olen jo kysyjille toistanut: Kirjastoverkko on keskeinen osa sivistystä ja puolustamisen ja kehittämisen arvoinen.

Täytyy kyllä tunnustaa, että olen huolissani. Säästöpaineet ovat tosiasia. Huonossa tapauksessa on mahdollista, että kirjasto- ja kulttuurilautakunta joutuu pakon edessä priorisoimaan lähikirjastot tärkeysjärjestykseen. Näin ei toivottavasti tarvitse tehdä, vaan voitaisiin mahdollisesti miettiä ratkaisuja, joilla rahaa säästettäisiin, mutta kirjastoja ei tarvitsisi sulkea. Voisiko ratkaisuja löytyä esimerkiksi yhteisestä tilankäytöstä kaupungin muiden hallintokuntien kanssa? On hölmöläisen hommaa ruveta ensiksi puhumaan lakkautuslistoista, kun järkeistämistoimenpiteitä ei ole edes mietitty.

Avainsanat: mielenosoitus, kirjasto, säästöpaineet


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini