Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Vuoden lautakunta-avaus

Share |

Tiistai 25.1.2011 - Aleksi Päiväläinen


Tänään tiistaina pidettiin vuoden ensimmäinen lautakunnan kokous. Kokouspaikkana toimi poikkeuksellisesti Hernesaaressa sijaitseva niin sanottu Fordin talo, joka on yksi potentiaalinen Tanssin talon sijoituspaikka. Itse kokouksessa ei ollut suurta dramatiikkaa, joskin kerran päästiin äänestämään.

Fordin talo sijaitsee mahdollisimman etäällä Hernesaaren perällä Henry Fordin kadulla. Katu ja talo ovat saaneet nimensä Fordin autotehtaalta, joka perustettiin vuonna 1943. Autonvalmistus on sittemmin tietysti muuttanut muualle, mutta komea rakennus on jäljellä. Kokouksen aluksi meille esiteltiin rakennuksen historiaa ja nykyisyyttä. Upea tehdasromanttinen talo on tällä hetkellä kiinteistösijoitusyhtiö Ovenian hallussa, joka vuokraa sitä toimisto- ja elokuvakäyttöön. Itse ihastuin taloon heti ikihyviksi. 7000 neliömetrin pinta-alasta löytyisi varmasti nurkka jos toinenkin tanssitaiteilijoiden käyttöön.

Sitten muutama nosto itse kokousasioista:

Kirjastoasiat, kohta 2, Selvitys toteutumatta jääneistä sitovista toiminnallisista tavoitteista 2010

Jouduimme selittelylinjalle, sillä kirjasto- ja verkkokäyntejä kertyi viime vuonna tavoiteltua vähemmän. Kaupungin vuotuisessa tulosasettelussa kirjastolle asetetaan yleensä kaksi sitovaa tavoitetta: aukiolotunnit sekä kirjasto- ja verkkokäyntien yhteismäärä. Käyntimäärä jäi vajaat 150 000 tavoitteestaan, mikä tarkoittaa 2,2 prosentin alitusta. Keskeisin yksittäinen syy oli neljän kirjaston kiinniolo vuoden aikana (Kallio, Kannelmäki, Käpylä ja Oulunkylä), mikä vähensi kokonaiskuormaa arviolta noin 170 000 kävijällä. Näin ollen kirjaston käytön suosion ei varsinaisesti ole laskenut.

Oma kiinnostava juttunsa on sitten lainausaktiivisuus, joka on ollut pienoisessa laskussa varsinkin musiikin ja kaunokirjallisuuden osalta. Tietokirjallisuus puolestaan on pitänyt pintansa. Itse olisin veikannut juuri toisinpäin, sillä netin ja erilaisten wikien yleistymisen luulisi vievän lukijoita juuri tietokirjallisuudelta. On todella kiinnostava nähdä mihin suuntaan trendit vievät.

Kulttuurijohtajan asiat, kohta 1, Kaupunginhallituksen päätöksiä

Tässä kohdassa ei luonnollisesti tehdä päätöksiä, mutta keskustelimme lyhyesti kulttuuristrategian aikataulusta ja Guggenheim-museosta. Kulttuuristrategia etenee kaupungin koneistossa siten, että ensi huhtikuussa se tulee viimeisen kerran lautakunnan käsiteltäväksi ennen kaupunginhallitukseen ja valtuustoon menoa. Valtuusto päättää asiasta näillä näkymin ensi syksynä.

Guggenheim-museon tilannetta kulttuurikeskus ja lautakunnan jäsenet seuraavat jännittyneen innostuneina.

Kulttuurijohtajan asiat, kohta 5, Lausunto Harakan suojelualueen päivitetystä hoito- ja käyttösuunnitelmasta 2010–2019

Itse asiasta ei noussut keskustelua. Eiköhän asia ole kaikkien mielestä hyvä ja kannatettava. Itse voisin lisätä vielä tähän sen, että suojelualueen säilyttäminen ja kehittäminen ovat taas yksi syy ylläpitää ja kehittää Harakan saarta siinä käytössä kuin se nykyään on. Hienoa, että aivan Helsingin edustalla on historiallinen, monin paikoin luonnontilaisena säilynyt saari!

Kulttuurijohtajan asiat, kohta 9, Kohdeavustusten myöntäminen, 1. jako

Pääsimme käymään periaatteellista debattia ja äänestämään Ristin Tien Tuki ry:n avustuksesta, jota Hannu Oskala ehdotti tiputettavaksi kymppitonnista 8000 euroon. Äänestystulos ylitti iloisesti puoluerajat ja päättyi tasan 4-4. Puheenjohtajan äänellä isompi summa voitti. Itse äänestin isomman summan puolesta, sillä Via Crucis – Ristin tie -pääsiäisnäytelmä edustaa niin elävällä ja aikaansa seuraavalla tavalla kristillistä kulttuuriperintöämme, että se ansaitsee tukisummansa. Ateismin nimissä ei kaupungin pidä lähteä kieltämään kulttuurimme juuria.

Lisäksi korotimme EtnoEspan avustusta kymppitonnista 15 000 euroon. Muut avustukset pysyivät ennallaan.

Seuraava lautakunnan kokous pidetään helmikuun 15. päivä.

Avainsanat: lautakunta, kokous, Fordin talo


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini