Vaikka valtakunnan politiikan tasolla kuohuu, kunnalliselämässä jatkuu tasainen arki. Tänään oli vuorossa kulttuuri- ja kirjastolautakunnan huhtikuun kokous. Asialista oli tällä kertaa kohtuullisen kevyt ja kokous nopea.
Vaikka valtakunnan politiikan tasolla kuohuu, kunnalliselämässä jatkuu tasainen arki. Tänään oli vuorossa kulttuuri- ja kirjastolautakunnan huhtikuun kokous. Asialista oli tällä kertaa kohtuullisen kevyt ja kokous nopea.
Itse onnistuin lahjakkaasti myöhästymään kokouksen alusta, joten kaikkeen keskusteluun en ehtinyt mukaan. Tässä kuitenkin muutamia nostoja esityslistasta:
Kirjastojohtajan asiat, kohta 3: Lausunto Helsingin kaupungin nuorten vaikuttamisjärjestelmästä
Nuorisoasiainkeskus ja opetusvirasto ovat yhdessä valmistelleet esityksen nuorten vaikuttamisjärjestelmäksi, jolla pyritään vahvistamaan lasten ja nuorten osallistumista heitä koskeviin asioihin.
Mielestäni on erinomaista, että lasten ja nuorten osallistumista edistetään - kunhan muistetaan että nuoret ovat eri asia kuin täysi-ikäiset. Nuorilla ei ole samaa valtaa eikä vastuuta kuin aikuisilla. Joka tapauksessa muun muassa äänestysaktiivisuuden kannalta voi olla erittäin hyvä, jos jo kouluikäisten aktiivista osallistumista ja vaikuttamista tuetaan.
Kulttuurijohtajan asiat, kohta 2: Vuoden 2012 talousarvion raami
Budjetti on varmasti lautakunnan tärkein vuotuinen päätös. Vuoden 2012 talousnäkymät ovat kohentuneet, mutta valtion velkaantuminen ja Helsingin Energian investoinnit saattavat keikauttaa kaupungin kassavirran. Tänäkin vuonna Helsinki ottaa yli 300 miljoonaa euroa lainaa. Lähtökohtana kaikkialla tulee siis olla tuottavuuden paraneminen. Näillä näkymin merkittäviä leikkauksia ei toisaalta tarvitse tehdä. Nollalinja riittää.
Kirjaston raamiin tulee ensi vuonna 1,2 prosentin korotus. Suuri osa lisärahasta menee tietysti vuokriin ja palkkoihin, mutta myös aineistomäärärahoihin on tulossa 10 sentin korotus per asukas.
Kulttuurikeskuksen puolella olemme lautakuntana jo aiemmin linjanneet, että mahdolliset leikkaukset on tehtävä ensisijaisesti hallinnosta, ei avustuksista. Niinpä tällä kertaa emme käyneet aiheesta sen syvällisempää keskustelua. Varsinainen talousarviokokous on toukokuun 17. päivä.
Kulttuurijohtajan asiat, kohta 7: Kohdeavustusten jako
Tästä kohdasta nostan esiin ainoastaan Kansanmusiikin ja -tanssin edistämiskeskuksen anomuksen, joka hylättiin. Syynä tähän oli se, että avustusta haettiin Musiikkitalossa pidettävään tapahtumaan. Päätös oli mielestäni erittäin hyvä, ja samaa linjaa on jatkettava myös tulevaisuudessa – ainakin siihen asti kunnes Musiikkitalon tilavuokraperiaatteet saadaan kuntoon. Yli tuhat euroa salilta on monelle pienelle tekijälle liian iso summa. Musiikkitalosäätiö on periaatteessa tarkoitettu juuri tilavuokrien tukemiseen, mutta nyt ja keskipitkällä aikavälillä tulevaisuudessa sen pääoma on liian pieni, jotta sillä olisi juurikaan merkitystä. Uusia ratkaisuja on siis löydettävä. Ratkaisu ei kuitenkaan voi olla kulttuurikeskuksen kohdeavustuskassa, muuten kaikki tukemme valuu pian yhteen taloon.
Seuraava kokous pidetään 17.5. Silloin on budjetin lisäksi luvassa muun muassa strategiakeskustelua. Luvassa on luultavasti pitkä mutta mielenkiintoinen ilta.