Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Uusi vuosi, uudet kujeet

Share |

Maanantai 2.1.2012 - Aleksi Päiväläinen


Hyvää uutta vuotta! Mitä tapahtuu vuonna 2012? Näin tammikuussa on tapana laatia listoja luvassa olevista kohokohdista. Vuoden lopussa voikin sitten jälkiviisaasti naureskella omalle tietämättömyydelleen. Minun listallani on yhteensä kahdeksan nostoa.

Suomen presidentinvaalit

Presidentinvaalikavalkadin aloittaa Suomi. Viimeistään 5. helmikuuta selviää kuka nousee maamme isäksi seuraavaksi kuudeksi vuodeksi. Niinistön noste ei ole hiipunut, joten itse odotan toiveikkaana näkeväni presidentinlinnassa kokoomuslaisen isännän 60 vuoden tauon jälkeen. Ylpeys käy toki lankeemuksen edellä, eli nyt on syytä kääriä hihat Saulin valinnan varmistamiseksi!

Venäjän presidentinvaalit

Nämä ovat varmasti vuoden ennalta arvattavimmat vaalit. Voittaja tiedetään, mutta tyylipisteitä ei vielä ole jaettu. Kiinnostavinta on todennäköisesti nähdä miten duuman vaalien jälkikuohunta mahdollisesti vaikuttaa Putinin, Medvedevin ja heidän hallintokoneistojensa toimintaan. Vallankumousta tai merkittäviä uudistuksia tuskin on luvassa, mutta edes Putin ei pystyne ohittamaan kansan tyytymättömyyttä pelkällä olankohautuksella. Muutoksia siis on luvassa, mutta laadusta ja määrästä ei ole tietoa. Näemmekö vain Potemkinin kulisseja?

Yhdysvaltain presidentinvaalit

Näitä vaaleja koko maailma seuraa jännityksellä. Kevään ja kesän aikana kannattaa seurata maan työttömyyslukuja, jotka vaikuttavat keskeisesti Obaman jatkomahdollisuuksiin. Mikäli talous syöksyy taantumaan ja työttömyys ampaisee pilviin, haastajien mahdollisuudet paranevat oleellisesti. Obaman onneksi republikaanit ovat vielä hajanaisia, ja erityisesti viime aikoina voittoisat kiihkokonservatiivit karsastavat republikaanien ykkösehdokas Mitt Romneytä. Itse uskon ja toivon Obaman voittavan, joskin hyvin pienellä erolla.

Kunnallisvaalit

Nämä vaalit ovat suomalaisen yhteiskunnan suunnan ja tulevaisuuden kannalta kuitenkin ehkä ne vuoden tärkeimmät, sillä niissä päätetään millä voimin kuntakenttää johdetaan seuraavat neljä vuotta. Mikäli eduskunnan nykyiset oppositiopuolueet voittavat, saattaa kuntauudistus joutua sellaiseen myrskyyn, että se ei siitä ehjänä selviä. Kuntien elinvoimaisuuden turvaamiseksi uudistuksia ei enää ole varaa lykätä, joten kuntavaaleissa päätetään suomalaisen hyvinvointivaltion tulevaisuudesta.

Venäjän WTO-jäsenyys

Venäjä hyväksyttiin joulukuussa WTO:n täysjäseneksi, ja jäsenyyssopimus ratifioitaneen tänä vuonna. Suomi kuuluu tämän sopimuksen voittajiin.

Talouskriisin ratkaisu

Suomalaisen kansanviisauden mukaan pessimisti ei pety pahasti. Uskallan kuitenkin olla - ehkä osin hieman katteettomin perustein - optimisti ja veikkaan, että EMU:a ja EU:ta piinaava talouskriisi saadaan ratkaistua ilman euron hajoamista. Sopii toivoa, että tuloksena on pitkäjännitteinen ratkaisu, ei hätäinen purkkapaikkaus.

Jääkiekon kotikisat

Kultahuuman jälkimainingeissa on hyvä lähteä kotikisoihin. Luvassa on toivottavasti sekä taloudellinen että henkinen piristysruiske Suomelle ja suomalaisille. Hyvä Suomi!

World Design Capital 2012

Helsinki on vuoden 2012 designpääkaupunki. Edelliset 2-3 vuotta pääsin seuraamaan tapahtumia aitiopaikalta Helsingin kaupungin kulttuurilautakunnasta. Nyt toimin enemmänkin sivustakatsojana, mutta Itä-Suomestakin katsottuna vaikuttaa siltä että kaikki menestyksen eväät ovat käsillä. Helsingillä on erinomainen mahdollisuus nostaa kansainvälistä profiiliaan pohjoisena kulttuurikaupunkina. Se on koko Suomen etu.

Avainsanat: vuosi 2012, tapahtumat, vaalit, WDC2012, jääkiekko, WTO


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini