Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Koulurauhaa!

Share |

Torstai 20.6.2013 klo 21.34 - Aleksi Päiväläinen


Viimeistään siitä asti kun Helsingin opetusvirasto uhkasi näyttää Alppilan yläasteella työskennelleelle opettaja Antti Korhoselle monoa takapuoleen, koulurauha on ollut näkyvästi esillä lehtien palstoilla ja työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa. Opettaja Korhosen kohdalla järki lopulta voitti, ja tarina sai onnellisen lopun. Lainsäätäjäkin on tainnut herätä talviuniltaan.

Olen yleensä varsin säästeliäs adressien ja vetoomuksien allekirjoittaja, mutta voin tunnustaa Alppilan tapahtumien innoittaneen minutkin lisäämään nimeni opettaja Korhosen ”pelastusaddressiin”. On mahdollista, että juuri tässä kyseisessä tapauksessa ope käytti tarpeetonta fyysistä voimaa kurinpalautukseen. Toisaalta välillä on vaikea ymmärtää miten opettajat yleensäkään jaksavat hoitaa päivittäiset työnsä. Kuuluisaa kännykkävideota katsellessani jäin kerta toisensa jälkeen ihmettelemään kielenkäyttöä, jota kansankynttilät joutuvat sietämään. Mistä lähtien on ollut ihan ok huutaa aikuiselle ihmiselle täyttä kurkkua vittusaatanaa ilman, että kukaan edes jaksaa kiinnittää asiaan huomiota? Omasta peruskoulutiestäni alkaa olla aikaa se 15 vuotta, joten en oikein enää muista olimmeko me aikanaan noin rääväsuisia. Jos olimme, niin jonkun olisi ollut syytä asiaan puuttua rankalla kädellä.

Opetusviraston kertalaakista antama kengänkuva takapuoleen oli kuitenkin täysin kohtuuton päätös. Opetuslautakunnalle kuuluu iso kiitos siitä, että he yksimielisesti asettuivat työnantajan mielivaltaa vastaan muuttamalla potkut varoitukseksi.

Lautakunnan päätös oli tärkeä varsinkin potkut saaneelle opettajalle, mutta se antoi myös laajempia yhteiskunnallisia signaaleita. Ensinnäkin tapaus ei päätynyt tuomioistuimeen, vaan demokraattinen kunnallinen päätöksenteko pystyi itse hoitamaan asian. En haluaisi Suomesta amerikkalaistyylistä tuomarivaltiota, jossa koulun ja kotien välisten kiistojen selvittelyssä turvaudutaan alusta lähtien lakimiehiin. Siinä pelissä ei ole muita voittajia kuin kallispalkkaiset juristit.

Toiseksi opetuslautakunta viestitti selkeästi, että järjestystä ylläpitävällä opettajallakin on oikeusturva. Mikäli opetusviraston tahto olisi toteutunut, viesti olisi kuulunut: Älkää opettajat puuttuko järjestyshäiriöihin, jos haluatte pitää työnne!

Muitakin terveitä merkkejä on ilmassa. Hallituksen esitys eduskunnalle laeiksi perusopetuslain, lukiolain, ammatillisesta koulutuksesta annetun lain, ammatillisesta aikuiskoulutuksesta annetun lain ja kunnan peruspalvelujen valtionosuudesta annetun lain 41 ja 45 §:n muuttamisesta, joka kansan kielessä tunnetaan paremmin niin sanottuna koulurauhalakina, on hyvää vauhtia etenemässä eduskunnassa. Lakiteksti sisältää maalaisjärjen helmiä, jotka välillä tuntuvat olleen pahasti hukassa. Jatkossa oppilas voidaan laittaa siivoamaan omat sotkunsa vaikka koulupäivän jälkeen tai tekemään pienimuotoisia tehtäviä jälki-istunnossa. Pertti perusinsinöörille jää vain yksi kysymys: Miksi tätä ei aikaisemmin keksitty?

Avainsanat: koulurauhalaki, koulut, eduskunta, Alppila, opetuslautakunta


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini