Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Kuka?

Olen Aleksi Päiväläinen, 32-vuotias diplomi-insinööri. Syntyjäni olen helsinkiläinen, mutta syksystä 2011 olen asunut Lappeenrannassa. Perheeseeni kuuluu vaimo ja vähän yli vuoden vanha poika. Tällä sivulla kerron lyhyesti itsestäni. Alempaa löydät lyhyen ansioluetteloni.

Opintiellä Suomalais-Venäläisessä koulussa

Aleksi pähkinänkuoressa

Kulttuuri-insinööri, sivistysporvari, reservin upseeri (luutnantti)

Intohimoni: Tekniikka, taide, yhteiskunta

Koulutukseni ja kokemukseni: Diplomi-insinööri, kauppatieteen yo, julkisen ict-projektijohtamisen ammattilainen

Helsingin Suomalais-venäläisen koulun kasvatti, Venäjän kielen ja kulttuurin tuntija ja harrastaja, työkokemusta Venäjältä

Aktiivinen toimija järjestöissä ja luottamustehtävissä, laaja kokemus opiskelija- ja ammattijärjestöistä, Helsingin kirjasto- ja kulttuurilautakunnan jäsen 2009–2011 

Harrastukseni: kuntoilu, musiikki, lukeminen ja opiskelu

Kävin kouluni alusta loppuun samassa paikassa, Helsingin Suomalais-Venäläisessä koulussa Kaarelassa. Menin esikouluun 6-vuotiaana poikana ja kävelin ulos ylioppilaana 13 vuotta myöhemmin. Muistot ”Ässäristä” ovat todella hyvät ja lämpimät. Niihin vuosiin mahtuu vauhdikkaita kokemuksia, persoonallisia opettajia ja useita matkoja Venäjälle. Kouluajoilta jäi paljon ystäviä ja kavereita, joiden kanssa tulee pidettyä yhteyttä säännöllisesti.

Vuosien myötä olen alkanut myös ymmärtää, kuinka hyödyllistä oli opiskella kielikoulussa. Vaikka en sitä kouluaikoina tajunnutkaan, niin vieraan kielen opettelu ja eri kulttuurista tuleviin koulukavereihin tutustuminen pienestä pitäen oli monella tapaa avartavaa ja on auttanut karistamaan ennakkoluuloja. Kielitaito todellakin on avain kulttuurin ymmärtämiseen ja kanssakäymiseen sen edustajien kanssa.

Taloudellisesta näkökulmasta katsoen Venäjä on tietenkin suuri markkina-alue ja valtava mahdollisuus suomalaisille, erityisesti Etelä-Karjalalle ja Lappeenrannalle. Itselleni tämä valkeni konkreettisesti työskennellessäni opiskeluaikana kahtena kesänä harjoittelijana suomalaisessa rakennusfirmassa Pietarissa. Seuraan edelleen jatkuvasti Venäjän kehitystä, politikkaa ja taloutta sekä ylläpidän ja pyrin kehittämään kielitaitoani. Uskon että Venäjä-osaamisestani olisi hyötyä varsinkin Lappeenrannan kunnallisissa luottamustehtävissä.

Teknilliseen korkeakouluun ja opiskelija-aktiiviksi

Lukion jälkeen piti päästä opiskelemaan, eikä suunta ollut mitenkään selvä. Olin pitkään haaveillut juristin tai lentäjän ammatista. Valitsin lopulta Teknillisen korkeakoulun Konetekniikan osaston. Siellä nimittäin pystyi opiskelemaan lentotekniikkaa, joka juuri silloin tuntui suunnattoman kiehtovalta.

Teekkarielo ja opiskelija-aktiivisuus veivät kuitenkin voiton opinnoista muutamaksi vuodeksi. Toiminta muun muassa Koneinsinöörikillan hallituksessa sekä Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunnan (TKY) edustajistossa ja hallituksessa tempaisivat mukaansa todella tehokkaasti. Erityisen mahtava ja opettavainen oli vuosi 2006 TKY:n hallituksen puheenjohtajana.

Vuosina 2007-2008 työskentelin osa-aikaisesti Tekniikan Akateemisten Liitto TEKissä Otaniemen teekkariyhdysmiehenä. Tämä työ antoi loistavan mahdollisuuden katsella maailmaa työmarkkinajärjestön näkökulmasta. Valmistuttuani asetuin ehdolle TEK:n vuoden 2011 valtuustovaaleissa. Nyt olen TEK:n varavaltuutettu ja Valtion valiokunnan jäsen.

Työelämään

Lupaavasti alkaneet opintoni katkesivat vuoden 2010 heinäkuussa valmistumiseen. Pitkäksi venähtänyttä opiskelijavaihetta en silti kadu, sillä se antoi huomattavasti enemmän kuin otti. Valmistuminen kuitenkin kannattaa aina!

Valmistuttuani olen työskennellyt ICT-projektipäällikkönä puolustusvoimissa Pääesikunnassa. Uskon, että tästä kokemuksestani olisi hyötyä myös Lappeenrannan luottamustehtävissä, sillä kunnissa tehdään merkittäviä tietotekniikkainvestointeja esimerkiksi terveydenhuollossa.

Lappeenrantaan

Kesällä 2011 muutimme vaimoni töiden perässä Etelä-Karjalan kauniille laulumaille Lappeenrantaan. Muutos oli tietysti meille molemmille suuri, mutta päätöstä ei ole tarvinnut katua. Lappeenranta on osoittautunut kokoaan suuremmaksi iloiseksi ja eläväksi kaupungiksi, jonne uuden tulokkaan on helppo asettua!

Olen myös aloittanut kauppatieteen opiskelut Lappeenrannan teknillisen yliopiston kauppatieteellisessä tiedekunnassa TIMO-aikuismaisteriohjelmassa.

Musiikki elämässäni

Muusikkoperheen vesalle musiikki on ollut osa elämää lapsesta alkaen. Äiti piti usein laulutunteja kotona ja isän kitaraoppilaatkin tulivat välillä meille. Itse en aluksi ollut erityisen innostunut musisoimaan, mutta patistelun jälkeen suostuin menemään pianotunneille. Laiskana oppilaana minusta ei koskaan pianistia tullut, mutta nuottien luvun opin. Siitä oli kovasti hyötyä kun aloitin lukiossa trumpetin soiton ja kun liityin ensimmäisenä opiskelusyksynäni Polyteknikkojen kuoroon.

Kuorolaulu muodostuikin opiskeluaikana rakkaaksi harrastukseksi ja tarjosi upeita hetkiä joulukonserteissa, orkesteri- ja kvartettikeikoilla sekä levytyksissä. Aikaa vievän aktiivikuorolaisen "uran" jouduin valitettavasti lopettamaan jo muutama vuosi sitten, joten tällä hetkellä harrastan musiikkia lähinnä kuuntelemalla kaikkea suomipopista klassiseen oopperaan.

Kunnallisvaalit 2008

Yhteiskunta on ollut aina intohimoni kohde. 12-vuotiaana rustasin kirjeen kansanedustaja Paavo Väyryselle, koska olin sydämistynyt hänen EU-jäsenyyden jarrupuheistaan syksyllä 1994. Lukioaikana kirjoittelin ahkerasti Hesarin mielipidesivulle muun muassa turvallisuuspolitiikasta. Olin eräänlainen ”politiikkafriikki”.

Syksyn 2008 kunnallisvaaleissa olin ehdolla Kokoomuksen listoilta Helsingissä. Saaliini oli 330 ääntä, mikä ei tuonut valtuustopaikkaa, mutta sen sijaan kiinnostavan tehtävän kirjasto- ja kulttuurilautakunnan jäsenenä. Tämän kiinnostavan tehtävän jouduin jättämään Itä-Suomeen muuton myötä.

Kunnallisvaalit 2012

Lappeenranta on osoittautunut hienoksi kaupungiksi, jossa tulokkaat otetaan vastaan karjalaisella välittömyydellä ja iloisuudella. Sopeutuminen uuteen kotikaupunkiin ei todellakaan ole tuntunut vaikealta, päinvastoin. Olin ehdolla Kokoomuksen listoilta kunnallisvaaleissa vuonna 2012. Vaalien jälkeen toimin varajäsenenä kulttuurilautakunnassa sekä Lappeenrannan palvelukeskussäätiön hallituksen varsinaisena jäsenenä.

Lyhyt ansioluetteloni

Koulutus

Diplomi-insinööri, Teknillinen korkeakoulu, 2010
Kauppatieteen ylioppilas, Lappeenrannan teknillinen yliopisto, 2012 alkaen
Ylioppilas, Suomalaise-venäläisen koulun lukio, 2001

Oleellisin työkokemus                                                                                                                                   

Projektipäällikkö (ICT): puolustusvoimat, Pääesikunta, 10/2010 alkaen
Diplomityön tekijä: puolustusvoimat, Pääesikunta, kevät-kesä 2010
Teekkariyhdysmies: Tekniikan Akateemisten Liitto TEK, 2007-2008 (osa-aikainen)
Toimistoinsinööriharjoittelija: YIT Lentek, Pietari, kesät 2007 ja 2008
Alumiinivaluri: Specialvalimo J.Pap, kesä 2 004

Luottamustehtävät                                                                                                 

Lappeenrannan palvelukeskussäätiön hallituksen jäsen 2013-2014
Lappeenrannan kulttuurilautakunnan varajäsen 2013-2014
Tekniikan akateemisten liitto TEK, valtuuston varajäsen ja valtion valiokunnan jäsen 2012-2014
Helsingin kirjasto- ja kulttuurilautakunta, jäsen, 2009-2011
Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta, hallituksen puheenjohtaja, 2006
Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta, hallituksen jäsen (teekkarikylä ja kuntavaikuttaminen), 2005
Teknillisen korkeakoulun ylioppilaskunta, edustajiston jäsen, 2004-2005 sekä 2008-2009
Koneinsinöörikilta ry, hallituksen jäsen (yrityssuhdevastaava), 2004
Lisäksi useita muita luottamustehtäviä muun muassa Teknillisen korkeakoulun työryhmissä ja hallintoelimissä.

Kielitaito
suomi, englanti, venäjä, ruotsi

Harrastukset

urheilu (lenkkeily, hiihto, salibandy, kuntosali), musiikki, lukeminen

Varusmiespalvelus
Varusmiespalvelus ilmavoimissa, sotilasarvo reservin luutnantti

dsd_2522-pieni.jpg