Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Venäläiset ostoksilla

Share |

Sunnuntai 7.7.2013 klo 0.22 - Aleksi Päiväläinen


Jääkiekko ei Suomen keskikesässä yleensä herätä juurikaan kiinnostusta kuin vannoutuneimpien fanien keskuudessa. Hjallis Harkimo ja Jokerit onnistuivat kuitenkin nostamaan vähintäänkin pienimuotoisen myrskyn vesilasissa vaihtamalla SM-liigan Venäjän KHL:ään. Samassa paketissa meni myös joukkueen kotiareena. Kaupan rahallinen arvo ei liene erityisen suuri, mutta symboliarvo sitäkin suurempi.  Venäläis-suomalainen liikemieskaksikko Timtshenko&Rotenberg myös herättää tavallista enemmän uteliaisuutta.

Luopumisia ja mahdollisuuksia

Urheilujoukkueiden symboliarvoa on vaikea mitata rahassa. Tuskin itsekään osasin rahaa ajatella, kun noin kuudesluokkalaisena koululaisena rupesin kannattamaan Jokereita. Noihin aikoihin luokkamme oli voimakkaasti jakautunut HIFK:n ja Jokereiden kannattajiin, ja taistelut joukkueiden paremmuudesta olivat kiihkeitä. Oma valintani perustui lähinnä siihen, että paras kaverini oli Jokeri-fani. Oikeasti en tainnut olla kovin kiinnostunut koko asiasta, mutta johonkin joukkoon piti kuulua ollakseen inessä ja messissä.

Iän myötä myös SM-liigan aktiivinen seuraaminen hiipui, mutta siitä huolimatta kesäkuun viimeisenä perjantaina julkistettu Jokerien myyminen toi edellä kuvattuja muistoja mieleen. Pitkän linjan tosifaneille kyse oli todennäköisesti megaluokan järistyksestä. Viimeistään nyt jokaiselle stadilaiselle tuli selväksi, että itärajan takana on pöytään lyötäväksi pätäkkää, joka on kiinnostunut myös suomalaisesta urheilu- ja viihdebisneksestä.

KHL tarjoaa varmasti kiinnostavia jääkiekollisia ja rahallisia mahdollisuuksia niin Jokereiden pelaajille kuin kannattajille. Tulevaisuuden Hartwall-areenalla – vai rohkenisinko puolileikillään puhua esimerkiksi Gazprom-areenasta – nähdään varmasti kovemman tason viihdettä kuin mihin pelkillä kotimaisilla lihaksilla pystyttäisiin. En olisi hämmästynyt, jos Hjalliksen lupaus Hartwall-areenan täysistä KHL-katsomoista täyttyisi.  Miltä maistuisi fanimatka Venäjän kaukoitään Habarovskiin tai Siperian Novosibirskiin? Rahallisesti KHL puolestaan mahdollistanee kotimaista SM-liigaa huomattavasti suuremmat sponsoritulot ja mainostuotot.

Suurin häviäjä on varmaankin SM-liiga, joka puheenjohtajansa suulla ehti jo nostaa äläkän. Huolenaiheen voi ymmärtää, sillä pääkaupunkiseudun toisen kärkijoukkueen poistuminen on eittämättä pienimuotoinen suonenisku liigalle. Hjallis osoitti kuitenkin olevansa liikemies, joka tekee itsenäiset ratkaisunsa bisnesnäkökulmien perusteella. Vaikea häntä on siitä moittia.

Kaksi oligarkkia

Mutta keitä nämä rahakkaat oligarkit oikeastaan ovat? Erityisen kiinnostavaa on, että sekä Timtshenkolla että Rotenbergillä on Suomen kansalaisuus. Gennadi Timtshenko on päälle kuusikymppinen elektromekaniikan insinööri, joka Forbesin listalla on 14,1 miljardin dollarin omaisuudellaan sijalla 62. Jääkiekossa Timtshenko on ollut näkyvä vaikuttaja vuodesta 2011, jolloin hänestä tuli Pietarin SKA:n puheenjohtaja. Vuonna 2012 Timtshenko aloitti KHL:n puheenjohtajana. Miljardinsa hän on kerännyt myymällä öljyä yhdessä ruotsalaisen liikekumppaninsa omistaman Gunvor-yhtiön kautta. Yhtiötä on epäilty öljymarkkinoiden hintamanipulaatioista, mutta tätä Economistin juttua lukuun ottamatta asiasta ei ilmeisesti ole esitetty todisteita. Joka tapauksessa Gunvor on 93 miljardin liikevaihdollaan yksi maailman suurimmista öljytreidereistä.

Timtshenkon suhde Vladimir Putiniin on myös ollut huhujen ja spekulaatioiden kohteena, eikä lopullista varmuutta ole saatu. Putin on myöntänyt tuntevansa Timtshenkon, mutta väittänyt tuttavuuden olevan luonteeltaan virallinen. Lienee kuitenkin selvää, että öljybisnestä ei voi Venäjällä tehdä ilman hyviä suhteita Kremliin ja Putiniin. Jotain kertonee se, että Gunvor iski kultasuoneen surullisen kuuluisan Jukos-yhtiön raunioilla vuonna 2004 ilman kilpailutuksia ottamalla hoitoonsa Jukosin tytäryhtiö Jugansneftegazin kansainväliset toiminnot. Tämän jälkeen matka on ollut yhtä voittokulkua.

Rotenbergien suku on myös rikastunut öjybisneksen liepeillä, muun muassa toimittamalla putkia ja siirtojärjestelmiä öljyteollisuuteen. Asiakkaana on venäläisen median mukaan ollut usein Gazprom. Veljekset Arkadi ja Boris olivat perustamassa yhdessä Timtshenkon kanssa pietarilaista judoklubia 1990-luvun lopussa. Kyseisen klubin kunniapuheenjohtajana toimii – yllätys, yllätys – Vladimir Putin. Pienet ovat piirit myös suurella Venäjän maalla.

Boris Rotenbergin omaisuus on Forbes-lehden mukaan 1,4 miljardia euroa (maaliskuu 2013).

Urheilun ja politiikan liitto

Politiikan, urheilun ja bisneksen liitto on Venäjällä vahva. Siksi on todennäköistä, että Jokerien ja Hartwall-areenan ostamisen taustalla on muitakin kuin puhtaita bisnesintressejä. Vanhaan neuvostoaikaan urheilulla oli tärkeä rooli niin sanotun pehmeän voiman käyttäjänä ja imagon rakentajana. Ehkä Putin osaltaan jatkaa hyväksi havaittuja perinteitä? Tilanne olisi win-win sekä bisneksen että politiikan näkökulmasta.

Ei Suomessa tietenkään kannata ylenkatsoa tai torjua itärajan takaa maahan virtaavaa pääomaa. Suomi tarvitsee kipeästi investointeja. Ja taloudellinen yhteistyö on pitkällä aikavälillä parasta rauhan rakentamista. Voiko karhulla kuitenkin olla joskus toisessa kainalossaan ketunhäntä?

Avainsanat: jääkiekko, Jokerit, Hartwall-areena, Timtshenko, Rotenberg, KHL


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini