Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Ryssä on aina ryssä vaikka...?

Share |

Lauantai 11.1.2014 klo 14.49 - Aleksi Päiväläinen


Koti, uskonto ja isänmaa -kortti on lyöty pöytään. Vieläpä kirjaimellisesti isänmaan nimissä, kun eduskunnan enemmistö on ilmaissut halunsa rajoittaa venäläisten kiinteistökauppoja Suomessa. On selvää, että maakauppoihin liittyy ajoittain haitallisia lieveilmiöitä, mutta kärpästä ei pidä lähteä ampumaan tykillä. Varsinkaan kun todennäköisesti ampuu itseään vain omaan jalkaansa. Torstai-illan A-studiossa kävi selväksi, että lakialoitteen tekijät ovat lähteneet liikkeelle varsin kevyin eväin.

Vuosina 2002-2012 tehtiin virallisten tilastojen mukaan venäläiset tekivät yhteensä 3553 kiinteistökauppaa. Vuonna 2012 tämä vastasi noin yhden prosentin osuutta kaikista kaupoista. Todellisuudessa määrä lienee hieman korkeampi, sillä tilastoissa venäläisiksi merkitään vain ne ostajat, joiden osoite on Venäjällä. Joka tapauksessa kokonaisuuden kannalta kyse on melkoisen pienestä siivusta.

Lappeenrantalaisena pystyn toki ymmärtämään myös tonttikauppakriitikoita. Kyllä itänaapurit väistämättä tuovat mukanaan myös lieveilmiöitä. Myös venäläisten ajoittain suurieleinen ja äänekäs käytös saattaa rauhallisempia suomalaisia ärsyttää. Selvää on sekin, että osa suurisuuntaisista investointisuunnitelmista jää väistämättä puheiden tasolle. Tässä suhteessa veli venäläinen on tainnut perinteisesti kunnostautua meitä suomalaisia paremmin.

Asiat kannattaa kuitenkin asettaa oikeisiin mittasuhteisiinsa. Karu tosiasia on, että talouden tunnelmat ilman venäläisiä olisivat Lappeenrannassa ja Etelä-Karjalassa huomattavasti nykyistä jäätävämmät. Esimerkiksi kelvatkoon Rauhan kylpylän 100 miljoonan rakennusinvestointi, jota tuskin olisi ilman venäläistä ostovoimaa lähdetty toteuttamaan. Tuoreen selvityksen mukaan kauppa-, majoitus- ja ravitsemusalalla venäläismatkailijat työllistivät vuonna 2012 noin 1300 työntekijää ja toivat yli 7 miljoonaa verotuloja. Vaihtoehtoiskustannusten kautta tarkasteltuna luvut olisivat tietysti vielä merkittävästi suurempia.

Torstai-illan A-studiossa demarikansanedustaja Suna Kymäläinen perusteli lakialoitettaan vastavuoroisuuden periaatteella. On totta, että suomalaisilla pitäisi olla oikeus käydä vapaasti tonttikaupoilla itärajan toisella puolella. Epäselväksi kuitenkin jäi miten nyt tehty aloite ratkaisisi ongelman. Eipä kansanedustaja itsekään pystynyt antamaan Esko Aholle mitään vastausta tähän keskeiseen kysymykseen. Huonoja puolia sen sijaan on helppo keksiä useammallekin sormelle:

  • Suomalaisten omat mahdollisuudet myydä tontteja heikentyvät, kun yksi maksukykyinen ja –haluinen asiakasryhmä rajataan pois
  • Ainakin alueellisesti tonttien ja kiinteistöjen kysyntä pienenee, jolloin hinnat todennäköisesti laskevat. Toisin sanoen maan ja rakennusten arvo alenee. Tämä tuskin on ainakaan suomalaisten etu?
  • Suomeen saadaan vähemmän investointeja ja matkailutuloja
  • Venäläisillä on aina mahdollisuus viedä rahansa muualle kuin Suomeen

Varsinkin nykyisessä taloustilanteessa suomalaisten kannattaa olla käytännöllisiä ja hyödyntää kaikki – varsinkin käden ulottuvilla olevat – mahdollisuudet. Vai haluammeko mieluummin ampua itseämme jalkaan?

Avainsanat: kiinteistöt, venäläiset, tonttikaupat, Etelä-Karjala, Lappeenranta, työllisyys


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini