Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Ystävyyden, yhteistyön ja avunannon hengessä

Share |

Lauantai 15.3.2014 - Aleksi Päiväläinen


Muistatteko vielä ystävyyden, yhteistyö ja avunannon sopimuksen aikakauden? Ei se mitään, en minäkään. Mutta tiedän, että kyseisen sopimuksen parasta ennen -päivämäärän koittaessa tallasin jo kolmatta vuotta koulutiellä. Vajaan kymmenen ikäisenä en YYA:sta pahemmin piitannut, mutta viime päivinä asia on tuntunut ikävän ajankohtaiselta. Onkohan Moskovassakin kaivettu neukkuaikojen liturgiat taas käyttöön?

Vuonna 1948

Vuonna 1948 allekirjoitettu YYA-sopimus löytyy näppärästi Finlexistä. Rupesin oikein tutkimaan mitä siellä oikeastaan sanotaan. Koostin tähän muutamia valittuja paloja:

”Suomen Tasavallan Presidentti ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton Korkeimman Neuvoston Puhemiehistö, pyrkien jatkuvasti kehittämään ystävällisiä suhteita Suomen ja SNTL:n välillä, vakuuttuneina siitä, että hyvien naapuruussuhteiden ja yhteistoiminnan lujittaminen Suomen Tasavallan ja Sosialististen Neuvostotasavaltain Liiton välillä on molempien maiden elinetujen mukaista, ottaen huomioon Suomen pyrkimyksen pysyä suurvaltojen välisten eturistiriitojen ulkopuolella, sekä ilmaisten järkkymättömän pyrkimyksensä yhteistoimintaan kansainvälisen rauhan ja turvallisuuden ylläpitämiseksi Yhdistyneet Kansakunnat-järjestön päämäärien ja periaatteiden mukaisesti… …

Siinä tapauksessa, että Suomi tai Neuvostoliitto Suomen alueen kautta joutuvat aseellisen hyökkäyksen kohteeksi Saksan tai muun sen kanssa liitossa olevan valtion taholta…

…Yllämainituissa tapauksissa Neuvostoliitto antaa Suomelle tarpeen vaatimaa apua, jonka antamisesta Sopimuspuolet sopivat keskenään.

…Korkeat Sopimuspuolet vakuuttavat päättäneensä toimia yhteistyön ja ystävyyden hengessä Suomen ja Neuvostoliiton taloudellisten ja kulttuurisuhteiden jatkuvaksi kehittämiseksi ja lujittamiseksi…

…Korkeat Sopimuspuolet sitoutuvat noudattamaan suvereenisuuden ja riippumattomuuden molemminpuolisen kunnioittamisen ja toisen valtion sisäisiin asioihin puuttumattomuuden periaatteita…”

Vuonna 2014

Venäjän federaation parlamentin ylähuoneen liittoneuvosto totesi maaliskuun alussa seuraavaa:

"Venäläisten ja muiden etnisten vähemmistöjen ihmisoikeuksien loukkaaminen, uhka venäjän kielen kieltämisestä, puolueiden lakkauttamisesta, joukkoviestimien sulkeminen, uusnatsistinen ideologia sekä ortodoksisille ja historiallisille pyhille aarteille aiheutuvat vaarat vaativat meitä kääntymään kaikkien ukrainalaisten parlamentaarikkojen, terveiden poliittisten voimien sekä koko Ukrainan kansan puoleen. Vetoamme teitä lopettamaan väkivallan, antisemitismin ja kansalliskiihkon palon sekä rauhanomaisen väestön vainon. Vetoamme teitä palauttamaan lain ja järjestyksen sekä ryhtymään kaikkiin mahdollisiin toimenpiteisiin tilanteen normalisoimiseksi."

Asiaankuuluvasti liittoneuvosto kääntyi sitten tsaarin puoleen:

"Arvoisa Vladimir Vladimirovitsh!

Alleviivaten vuosisatojen taakse ulottuvaa Venäjän ja Ukrainan veljellisten kansojen rauhanomaista, yhteisymmärrykseen perustuvaa rinnakkaiseloa,

painottaen, että kieltäytyminen 21. helmikuuta Ukrainan olojen rauhoittamiseksi tehdyn sopimuksen täyttämisestä aiheuttaa todellisen verenvuodatuksen vaaran Ukrainan itä- ja eteläosissa sekä humanitaarisen kriisin vaaran koko maassa,

kiinnittäen huomiota Krimin autonimisen tasavallan johdon ja Venäjän federaation Krimillä asuvien kansalaisten toistuviin vetoomuksiin,

Kääntyy liittoneuvosto teidän puoleenne, arvoisa Vladimir Vladimirovitsh, pyytäkseen Teitä ryhtymään tarvittaviin toimenpiteisiin Venäjän federaation Ukrainassa asuvien kansalaisten sekä Ukrainassa sijaitsevien Venäjän federaation asevoimien henkilökunnan elämän ja turvallisuuden takaamiseksi."

Varmaan jotain tällaista olisimme mekin saaneet kylmän sodan aikana lukea lehdestä, jos Kremlissä olisi päätetty ryhtyä ”konsultoimaan” ja ”auttamaan” Suomea. Jotenkin Putinin aikaan sopii, että viestinnässä ja propagandassa kierrätetään neukkuhenkisiä viestejä kuin vanhasta muistista. Tiedotusosastokin pääsi varmaan helpolla. Ei tarvinnut kuin vaihtaa päivämäärät ja nimet.

 

Avainsanat: YYA-sopimus, Venäjä, Neuvostoliitto, Ukraina


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini