Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Gordionin sote-solmu

Share |

Sunnuntai 30.3.2014 - Aleksi Päiväläinen


Kulunut kotimaan politiikan viikko on ollut vaiherikas ja yllättävä. Pitkästä aikaa saldo on kuitenkin mielestäni plussan puolella. Sellaisia viikkoja on hallituskauden aikana ollut turhan vähän. Meno on osin kivuliasta, mutta tärkeintä on, että päätöksiä saadaan aikaiseksi. Vasemmistoliitto taas on vihdoin siellä missä heidän olisi pitänyt alusta lähtien olla. Kun yksi änkyrä on joukosta poissa, hallituksen päätöksentekokyky saattaa jopa parantua.

Vasemmistoliiton lähtöä hallituksesta povattiin koko vaalikauden ajan, joten mistään yllätyksestä ei voi puhua. Yllättävää oli vain se, että puolue roikkui näinkin kauan mukana. Voin tunnustaa, että keväällä 2011 minulla oli Arhinmäestä vielä hyvä kuva. Arvostin erityisesti hänen aatteellisuuttaan, vaikka juuri mistään asiasta en olisikaan ollut samaa mieltä. Ministerikauden aikana jouduin pettymään, sillä Arhis ei missään vaiheessa kasvanut vastuunkantajan rooliin, vaan piti kiinni katuimagostaan. Valitettavasti viimeiseksi muistikuvaksi miehestä jäi kultajuhlat Leijonien kanssa.

Yllätyksen piikkiin sen sijaan meni sote-sovun syntyminen. Olin monen muun politiikan hevijuuserin tavoin menettänyt uskoni hallituksen päätöksentekokykyyn, sillä sote-suohon oli moni jäänyt kiinni kuin täi tervaan. Mutta tällä kertaa suomalaiset poliitikot kykenivät yli hallitus-oppositiorajojen elvyttämään suomalaisen konsensuspolitiikan parhaat perinteet sekä unohtamaan pikkupolitikoinnin ja populismin. Hallitus ja varsinkin Jyrki Katainen ansaitsevat ison käden siitä, että uskalsivat myöntää veikanneensa väärää hevosta viimeiset kolme vuotta. Ei ole koskaan helppoa myöntää olleensa väärässä. Oppositiota puolestaan on kiittäminen siitä, että tärkeässä asiassa se hautasi sotakirveen ja antoi hallituksen säilyttää kasvonsa niin hyvin kuin mahdollista. Gordionin solmu avattiin yhteistuumin.

Monta mutkaa on vielä matkassa ennen kuin sote on maalissa, mutta nyt ensimmäistä kertaa hallituskauden aikana näyttää siltä, että eväät hyvään lopputulokseen ovat periaatteessa olemassa. Vaikka valta vaaleissa vaihtuu, uudistus toivottavasti jatkuu.

Avainsanat: hallitus, vasemmistoliitto, sote, Katainen, Arhinmäki


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini