Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Toukokuun kokous: budjetti ja strategia

Share |

Torstai 19.5.2011 - Aleksi Päiväläinen


Tiistaisessa lautakunnan kokouksessa oli käsittelyssä isoja asioita. Lautakunta hyväksyi sekä ensi vuoden budjetin että kulttuuristrategian. Kokous tarjosi osallistujille tiukkaa ja korkeatasoista keskustelua.

Kirjastojohtajan asiat 5: Vuoden 2012 budjetti ja taloussuunnitelma 2012–2014

Suuria intohimoja ei tässä kohdassa herännyt, sen verran hyvä ja selkeä oli esittely. Hyvä uutinen on, että ensi vuonna aineistomäärärahaa voidaan taas hieman korottaa 5,15 eurosta 5,25 euroon per asukas. Tämä summa on edelleen selvästi alle valtakunnan keskiarvon, joka vuonna 2010 oli 7,53 euroa.

Töölön asukkaat tulevat kokemaan ensi vuonna ison muutoksen, kun Töölön kirjasto laitetaan remonttiin. Vuonna 2013 sen pitäisi avautua entistä ehompana.

Kulttuurijohtajan asiat 2: Vuoden 2012 budjetti ja taloussuunnitelma 2012-2014

Budjetin osalta suurin vääntö käytiin väärinkäsityksen vuoksi. Moni lautakunnan jäsenistä - minä mukaan lukien - oli esittelyn perusteella kuvitellut, että virkamiehet olisivat ehdottaneet ensi vuoden noin 350 000 eurolla lisääntynyttä rahamäärää käytettäväksi lähinnä hallinnon kuluihin. Tämä olisi ollut täysin vastaan sitä avustusmyönteistä linjaa, jota lautakunta on edellyttänyt.

Näin ei kuitenkaan ollut, sillä budjettiin oli merkitty iso summa tiettyihin projekteihin korvamerkittyä ”läpivirtaavaa” rahaa. Lisäksi palkkojen korotukset ja muut kustannusten nousut haukkaavat leijonanosan lisärahasta. Lopputuloksena on, että vaikka budjettiraami on teknisesti kasvanut noin 350 000 eurolla, siitä vain noin 30 000 euroa on vapaasti kohdennettavissa. Tämä summa päätettiin jakaa tasan avustusten ja hallinnon kesken. Avustuksiin siis päätettiin antaa ensi vuodelle 15 000 euroa lisää.

Tämän lisäksi päätettiin esittää kaupunginhallitukselle (KH), että kulttuurikeskukselle korvattaisiin Svenska Teaternin lainanhoitokulut, jotka seuraavan kymmenen vuoden ajan ovat vuosittain useita kymppitonneja. Yleensä käytäntönä on ollut, että vastaavia lainakustannuksia ei ole pistetty viraston itsensä maksettavaksi. Varsinkaan kun lainapäätökset tekee KH, ei kulttuurikeskus.

Kulttuurijohtajan asiat 3: Helsingin kaupungin kulttuuristrategia

Toivottavasti viimeistä kierrosta viedään! Kulttuuristrategiaa vuosille 2012–2017 on valmisteltu yli vuoden ajan ja meillä lautakunnassa se on käynyt viisi kertaa. Kokonaisuus alkoi siis olla ”kiveen kirjoitettu”, mutta joitakin muutoksia vielä teimme yksimielisesti. Itse ehdotin kahta muutosta, jotka menivät kumpikin läpi.

Ensimmäinen oli lisäys toimenpide-ehdotukseen numero 15: ”Toteutetaan Taidetta ikä kaikki -selvityksessä esitetyt toimenpiteet. Mahdollistetaan myös harrastelijaryhmien tukeminen taide- ja kulttuuriohjelman tekemiseksi hoitolaitoksissa. Parannetaan hoitolaitosten valmiuksia hyödyntää itsenäisesti taidetta ja kulttuuria hoivatyössä.”

Toinen lisäykseni koski yritys- ja yliopistoyhteistyötä: ”Kaupunki pyrkii aktiiviseen yhteistyöhön luovan alan yrittäjien ja korkeakoulujen kanssa. Erityisenä kohderyhmänä ovat nuoret, aloittelevat yrittäjät, joilla olisi potentiaalia tukea kaupungin oman palvelutuotannon kehittämistä. Yliopistojen osalta kohderyhmänä ovat innovaatioita ja luovien alojen yrittäjyyttä tukevat yliopistot ja korkeakoulut pääkaupunkiseudulla.”

Nämä lisäykset tukevat mielestäni kulttuuri ja hyvinvointi -teemaa, joka oli yksi keskeisistä vaaliteemoistani. Yrittäjyyttä taas ei koskaan voi Suomessa liikaa korostaa. Yliopistoilla puolestaan voisi olla paljon annettavaa sekä kulttuuritoimen että kirjastojen toimintaan.

Myös vasemmiston Alina Mänttäri-Butler teki muutosesityksiä, jotka niin ikään hyväksyimme yksimielisesti.

Seuraavaksi strategia viedään lausuntokierroksen kautta kaupunginhallitukseen ja valtuustoon, jonka pitäisi hyväksyä se syksyllä. On todella syytä toivoa, että asiakirja ei jäisi perinteiseen tyyliin pölyttymään pöytälaatikkoon. Keskeisessä asemassa on toimeenpano, jota on viimeistään nyt alettava suunnitella.

Avainsanat: lautakunta, kokous, toukokuu, kulttuuristrategia, budjetti


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini