Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Sparen, Total Sparen, Extreme Sparen

Share |

Torstai 12.3.2015 klo 16.18 - Aleksi Päiväläinen


Ei ne suuret tulot vaan pienet menot, sanoo vanha kansa. Jo ensimmäisen kahden Saksan-viikon aikana mieleeni juolahti, että liekö sanonta peräisin juuri tästä maasta. Varsin äkkiä olemme saaneet huomata, että säästäminen on täällä todellisen kansallishuvin ja -urheilun asemassa. Saksalaisten säästäväinen maine ei ole tuulesta temmattu.

Billiger, günstiger, preiswert. Halvemmalla, edullisemmin, vastinetta rahoillesi. Saapuessamme maahan en käytännössä katsoen osannut saksaa lainkaan. Nämä iskusanat kuitenkin tunkeutuivat alitajuntaani hyvin nopeasti. Toitotettiinhan niitä jatkuvasti niin lehtimainoksissa, kaupoissa kuin ruokapakkauksissakin.

Ensimmäisessä vuokra-asunnossamme lämmitys laitettiin poikki joka yö kello 23 ja 05 väliseksi ajaksi. Syy? Tietenkin säästäminen! Vuokraisäntä pyysi vuokralaisilta ymmärrystä toimintaansa kohtaan vetoamalla jatkuvasti nouseviin lämmityskustannuksiin.

Eräänä viikonloppuna kävimme ostoksilla paikallisessa halpahallissa. Paikka oli nimensä veroinen – ulkonäköä myöten. Vai muistaako joku nähneensä Suomessa kaupassa paljasta lastulevylattiaa ilman minkäänlaista verhousta tai pinnoitetta? Ruoka todella oli halpaa, sillä tupaten täyteen ladottu ostoskärry maksoi noin 100 euroa. Päällimmäisenä mieleeni kuitenkin jäi havainto, että odotusteni vastaisesti asiakaskunta ei suinkaan koostunut pienipalkkaisista maahanmuuttajista ja duunareista. Tämän saattoi havaita esimerkiksi parkkipaikalla, joka oli ammuttu täyteen uudenkarheita Mersuja, Bemareita ja Audeja. Viihdytin itseäni mielikuvalla, jossa Mellunmäen ostarin pihaan olisi pysäköity Länsiauton vähintään 50 000 € maksavat uusimmat automallit. Perheemme 10 vuotta vanha ”halpa-Nissan” erottui joukosta, ei kuitenkaan edukseen. Mahtoivatko paikalliset tuumia, että näinkö huonosti Suomella nykyään menee…?

Autoista puheen ollen, tälle säästäväiselle kansalle autoilu tuntuu olevan eräänlainen sokea piste. Vai miten muuten on selitettävissä se, että muuten niin pihit saksalaiset hurjastelevat Autobahnalla 150–200 kilometrin tuntinopeudella? Tällä tavoin bensan kulutus kasvaa äkkiä useita kymmeniä prosentteja verrattuna taloudellisempaan ajotyyliin. Toisaalta täällä polttoaine on suhteellisen edullista. Ehkä aika on täkäläisille kalliimpi hyödyke.

Avainsanat: Saksa, rahansäästö, ostokset, autoilu


Kommentit

4.5.2015 19.29  jope

Motarilla tuhlatut bensat säästetään ttakaisin sammuttamalla ilmastointi helteestä riippumatta, sillä tuleehan ikkunastakin ilmaa sisään.

11.5.2015 9.49  Aleksi

:)


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini