Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Lihansyöjän paratiisi

Share |

Torstai 2.4.2015 klo 2.18 - Aleksi Päiväläinen


Sikaa, potkaa, pekonia ja wurstia hapankaalilla sekä knöödeleillä höystettynä. Palanpainikkeeksi reilu tuoppi olutta. Näistä ja muista lihaisista raaka-aineista baijerilainen kokki loihtii tuhtia sapuskaa, joiden avulla isommankin miehen nälkä lähtee.

Saksalainen – tai meidän tapauksessamme baijerilainen – keittiö ei varsinaisesti ilahduta eleganssillaan, jollaisesta esimerkiksi ranskalaiset kokit ovat maailmankuuluja. Sen sijaan paikallinen perinneruoka on yleensä melko yksinkertaista, maukasta ja täyttävää. Ykkösraaka-aine on liha. Suomessa pienessäkin marketissa saattaa olla kohtuullisesti varusteltu kalatiski, mutta täällä sellainen löytyy vain isoista ja hyvin varustetuista ruokakaupoista. Ja niissäkin tuore lohi saattaa olla lauantai-iltapäivällä klo 16 jälkeen lopussa. Toisaalta mistäpä kalaa keskellä Eurooppaa saisi, kun Itämerellekin on matkaa 800 kilometriä. Ei ihme, että Helsingissä käyneet naapurimme kehuivat kauppatorin kalavalikoimaa erinomaiseksi.

Baijerilaisesta keittiöstä ei tietenkään voi puhua ilman olutta. Paulaner ja Oktoberfest ovat tuttuja kaikille, mutta itse olen pyrkinyt kokeilemaan kotipuolessa vähemmän tunnettuja oluita. Paikallisia pienpanimoita omine merkkeineen tuntuu riittävän joka sormelle. Eivätkä hinnat päätä huimaa: Keskimääräinen ravintolatuopin hinta on noin 3,30 euroa. Ruokakaupassa sixpack irtoaa tyypillisesti 3-4 eurolla. Suomessahan laadukkaan kotimaisen pienpanimon yksi pullo voi maksaa melkein saman verran.

Jokunen viikko takaperin kävimme Alppien juurella sijaitsevassa Oberammergaun kylässä, joka on paikallisten keskuudessa suosittu hiihtokeskus. Illalla ravintolassa päätimme kokeilla listalta ”perinteiseksi baijerilaiseksi ” luvattua ruokalajia. Alla oleva kuva kertoo lopputuloksen. Tarjottimen koko on luokkaa 40x60 cm, joten ruoka ei ainakaan päässyt loppumaan kesken. Ateria oli tarkoitettu kahdelle, mutta jouduimme valitettavasti antamaan periksi siinä vaiheessa, kun vielä ainakin 1/3 oli jäljellä.

liharuokaa1.1.jpg

Kuva havainnollistaa samalla sitä ikävää tosiasiaa, että kasvisruokailija voi joutua kävelemään kotiin snägärin kautta. On nimittäin täysin mahdollista, että hyvässäkin oluttuvassa listan kasvisateria koostuu lämmitetyistä pakastevihanneksista.

Toisaalta Baijerissa myös välimerelliset maut ovat hyvin edustettuina. Pohjois-Italiaan on matkaa vain noin 300 kilometriä, mikä näkyy niin ravintolatarjonnassa kuin kauppojen hyllyillä. Sianpotkaan (Schweinshaxe) ja knöödeleihin (Knödel) kyllästynyt voi helposti vaihtaa pizzaan, pastaan ja lasagneen. Oluen sijaan lasillinen punaviinia on mukavaa vaihtelua.

Avainsanat: Baijeri, ruoka, juoma, kulttuuri, liha


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini