Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Alasajettu hyvinvointivaltio?

Share |

Maanantai 11.4.2011 - Aleksi Päiväläinen


Vantaassa on ehtinyt taas virrata vettä kuutio jos toinenkin siitä kun viimeksi kirjoittelin blogia.  Vaalikamppailun kalkkiviivoilla on taas aika aktivoitua. Vaalikentillä kansaa liikuttava aihe näyttää olevan kansalaisten hyvinvointi ja terveys. Median ja oppositiopuolueiden antaman kuvan perusteella suomalaista hyvinvointivaltiota on purettu viimeisten vuosien aikana semmoista vauhtia, että vain rippeet alkavat olla jäljellä. Tilastot kertovat kuitenkin toista.

Silmiini sattui tänään pari kuukautta vanha THL:n tilasto, jossa oli selvitetty sosiaalimenojen suuruutta. Kuvio on myös tässä alla. Vuonna 2009 sosiaalimenot olivat yli 52 miljardia, joka on yli 30 prosenttia bkt:stä. Viimeksi samoissa prosenteissa liikuttiin 1990-luvun laman aikana. ”Kultaisella 1980-luvulla” sama luku muuten oli jatkuvasti selvästi alle 25 prosenttia.

tr08_11_kuvio1.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Toinen kiinnostava pointti on sosiaalimenojen rakenne: Vanhuusmenojen osuus on kasvanut todella reippaasti. Tämän ei tietysti pitäisi yllättää ketään, mutta keskustelussa se tuntuu unohtuvan helposti. Tosiasia on, että Suomi ikääntyy ja menopaineet nousevat samaa vauhtia. Tätä tilastoa vasten esimerkiksi puheet taitetun indeksin poistamisesta voidaan jälleen kerran työntää sivuun.

Kolmas selvityksestä merkillepantava seikka on, että verrattaessa Suomea muihin EU-maihin osoittautuu, että Suomi painii melko tarkkaan samassa sarjassa EU:n vanhojen jäsenmaiden (EU 15) kanssa. Esimerkiksi vuonna 2008 EU-keskiarvo oli noin 27 prosenttia bkt:stä, kun taas kotimaassa vastaava prosenttiosuus oli 26,3. Eivät asiat meillä aivan retuperällä ole.

Tulevissa vaaleissa ratkaistaan paljon. Sosiaalimenojen osuus bkt:stä ei voi kasvaa enää nykyisestä. Tarvitaan menokuria ja uudistuksia, varsinkin kuntakentällä. Näitä asioita Kokoomus on ajanut jo pitkään. Uskon että äänestäjät muistavat tämän vaaliuurnilla ensi tiistaina.

P.S. Selvitys löytyy tuolta:

http://www.stakes.fi/tilastot/tilastotiedotteet/2011/Tr08_11.pdf

Avainsanat: sosiaalimenot, bkt, Suomi, EU


Kommentit

30.9.2011 3.16  Canada Goose Parka

Thank you for sharing your great article and I like it very much. Welcome to Canada Goose Parka.


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini