Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Kodin arkipäivää Suomessa ja Saksassa

Maanantai 11.1.2016 klo 16.34 - Aleksi Päiväläinen

Hyvää uutta vuotta! Vuosi poissa kotimaasta tuli täyteen muutama päivä sitten, joten on paikallaan muistella ja pohtia miten lapsiperheen päivittäinen arki Saksassa eroaa koti-Suomen kuvioista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Saksa, Baijeri, arkipäivä, ravintola, neuvola, talvivaatteet, ruokaostokset

Ludvig II, Richard Wagner ja Prinsessa Ruusunen

Tiistai 20.10.2015 klo 16.39 - Aleksi Päiväläinen

Baijerin eteläisellä reunalla Itävallan rajan tuntumassa Alppien sylissä kohoaa valkoinen satulinna. Sen pihalla voisi prinssi uljas hyökätä ratsunsa selästä kaunista prinsessaa vartioivien pahisten kimppuun tyrmättyään ensin pari lohikäärmettä vuoren uumenissa. Palkkioksi prinssi saisi prinsessan ja puoli valtakuntaa, ja he eläisivät onnellisina elämänsä loppuun asti. Sen pituinen se.

Neushcwanstein-Regenbogen_klein.jpg

Sateenkaari Neuschwansteinin "satulinnan" yläpuolella.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Saksa, Neuschwanstein, Hohenschwangau, linnat, lapsiperhe, Alpit

Kreikka-sotkun jälkilöylyjä

Perjantai 17.7.2015 klo 17.58 - Aleksi Päiväläinen

Näin Suomen suven keskellä minun oli tarkoitus jatkaa leppoisaa matkailuaiheista blogausta, mutta viime viikkojen Kreikka-härdelli innoitti minut ainakin vielä kerran palaamaan aiheeseen. Tänään Saksan liittopäivät hyväksyi Kreikan kolmannen maksuohjelman äänin 439-119. Näytelmän tämänkertainen näytös taitaa siis olla ohi. Tosin seuraava näytös odottanee ihan kulman takana. Kunhan vain tietäisi minkä kulman.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Kreikka, euro, EU, Suomi, Saksa

Neuvostoliitto ennen ja nyt

Maanantai 5.5.2014 klo 21.47 - Aleksi Päiväläinen

Radio Jerevan kysyy: Kuka voitti Venäjän edelliset parlamenttivaalit? Vastaus: Neuvostoliiton kommunistinen puolue.

Hämmentynyt kysyjä: Miten niin, voittajiahan olivat Yhtenäinen Venäjä ja Venäjän kommunistipuolue!!

Vastaus: Aivan… Venäjän kommunistipuolue – Vanha NL:n kommunistipuolue, Yhtenäinen Venäjä – Uudistettu NL:n kommunistipuolue.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Neuvostoliitto, Venäjä, tiedonvälitys, demokratia, George Kennan, vuonna 1946

Tupakat ja suvivirsi

Tiistai 25.3.2014 klo 9.31 - Aleksi Päiväläinen

Mitä yhteistä on sastamalalaisen koulun rehtorin antamalla tupakkavalistuksella ja suvivirrellä? Apulaisoikeuskansleri on julistanut kummankin lainvastaiseksi. Mielestäni alkaa mennä jo hölmölän kansan juristeriaksi, kun korkeat oikeusviranomaiset tunkeutuvat lakipykälien kanssa elämänalueille, joissa tarvittaisiin pikemminkin maalaisjärkeä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: apulaisoikeuskansleri, suvivirsi, koulurauha, Sastamala

Ystävyyden, yhteistyön ja avunannon hengessä

Lauantai 15.3.2014 - Aleksi Päiväläinen

Muistatteko vielä ystävyyden, yhteistyö ja avunannon sopimuksen aikakauden? Ei se mitään, en minäkään. Mutta tiedän, että kyseisen sopimuksen parasta ennen -päivämäärän koittaessa tallasin jo kolmatta vuotta koulutiellä. Vajaan kymmenen ikäisenä en YYA:sta pahemmin piitannut, mutta viime päivinä asia on tuntunut ikävän ajankohtaiselta. Vertaillaanpa hieman neukkulan ja 2010-luvun liturgioita toisiinsa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: YYA-sopimus, Venäjä, Neuvostoliitto, Ukraina

Absurdistanin sotaretki

Tiistai 4.3.2014 klo 9.48 - Aleksi Päiväläinen

Sotshin olympialaisten 50 miljardilla eurolla rakennettu goodwill mureni Krimille vyöryneiden panssariajoneuvojen myötä unholaan. Tilalle tuli epätodellinen kylmän sodan tunnelma, jossa hieman Kainuun maakuntaa suurempi niemimaa on yhtäkkiä joutunut maailmanpolitiikan polttopisteeseen. Venäjällä on tässä pelissä pidemmän päälle luvassa vain häviäjän rooli, mutta eipä lännessäkään ole riemun aihetta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Venäjä, Krim, Putin, EU

Krapularyypyistä katkaisuhoitoon

Torstai 12.7.2012 - Aleksi Päiväläinen

Blogin kirjoittaminen on minun osaltani ollut viime kuukaudet tehokkaasti pidennetyllä kevättauolla. EU:n raahustaminen kriisistä toiseen ei voi jättää ketään politiikan hevijuuseria kylmäksi, joten kannanpa minäkin pienet korteni keskustelun kekoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Suomi, Kreikka, Italia, Espanja, liittovaltio

Tuhlaajapojat ja eurobondit

Torstai 18.8.2011 - Aleksi Päiväläinen

Edellisestä blogimerkinnästä kulunut aika on venähtänyt pitkäksi kuin nälkävuosi. Tavallisesti suhteellisen rauhallinen heinäkuukin tarjosi uutisdraamaa enemmän kuin olisi ollut tarpeen. Nyt on aika palata sorvin ääreen. Viimeiset pari päivää on keskusteltu taas eurobondeista, jotka tuntuvat vaanivan pinnan alla kuin hai saalistaan. Siksi onkin paikallaan kertoa lyhyt tarina kolmesta veljeksestä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: euro, joukkovelkakirjat, Kreikka

Kuution sovittaminen pyöreään reikään

Torstai 23.6.2011 - Aleksi Päiväläinen

Arkadianmäen ja Säätytalon piipuista on vihdoin noussut valkoinen savu ja valtakunta saanut kahden kuukauden väännön jälkeen uuden hallituksen. On loistavaa, että hallitus on vihdoin kokoomusjohtoinen. Mutta suu ei silti ole niin messingillä kuin vielä ennen vaaleja olisi kuvitellut. Pikemminkin maku suussa on hieman karvas. Hallituksen muodostaminen oli kuin kuution sovittamista pyöreään reikään. Lopputulos on sen mukainen.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitus, neuvottelut

Pelurin paluu

Perjantai 3.6.2011 - Aleksi Päiväläinen

Eduskuntavaalien jälkeinen hallitusvääntö on tainnut jättää kokeneemmatkin politiikan tarkkailijat äimän käkenä vilttiketjuun istumaan. Vasemmistopuolueiden röyhkeän pelaamisen ja diivailun jälkeen Kataisella on entistä haastavampi paikka. Samalla taisi viimeistään selvitä demariorkesterin todellinen johtaja sekä kakkosviulun soittaja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: hallitusneuvottelut, Katainen, Heinäluoma

Alasajettu hyvinvointivaltio?

Maanantai 11.4.2011 - Aleksi Päiväläinen

Vantaassa on ehtinyt taas virrata vettä kuutio jos toinenkin siitä kun viimeksi kirjoittelin blogia.  Vaalikamppailun kalkkiviivoilla on taas aika aktivoitua. Vaalikentillä kansaa liikuttava aihe näyttää olevan kansalaisten hyvinvointi ja terveys. Median ja oppositiopuolueiden antaman kuvan perusteella suomalaista hyvinvointivaltiota on purettu viimeisten vuosien aikana semmoista vauhtia, että vain rippeet alkavat olla jäljellä. Tilastot kertovat kuitenkin toista.

Lue lisää »

1 kommentti . Avainsanat: sosiaalimenot, bkt, Suomi, EU

Rahaliitto ja suomalaiset arvot

Sunnuntai 5.12.2010 - Aleksi Päiväläinen

Näin itsenäisyyspäivän tienoille tulee jotenkin luontevasti funtsittua suomalaisia arvoja. Nyt niitä arvoja koetellaan rahoituskriisin muodossa. Samaan aikaan kun Irlannin avuksi kootaan tukipakettia, Brysselissä pohditaan miten jatkossa vältyttäisiin megaluokan rahoituskriiseiltä. Rahaliitto nitisee liitoksissaan, ja moni suomalainen pohtii ihan aiheellisesti menon järkevyyttä ja oikeudenmukaisuutta. Sisäpoliittiset pisteet ropisevat persujen kassaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: suomalaisuus, arvot, EU, rahaliitto

Lex Karpelan jalanjäljissä

Perjantai 6.3.2009 - Aleksi Päiväläinen

Laki sähköisen viestinnän tietosuojasta hyväksyttiin keskiviikkona eduskunnassa. Jollain tavalla mieleeni tuli Lex Karpela, joka aikanaan hyväksyttiin keskeneräisenä, kehnona ja epäselvänä. Kuten Lex Nokia neljä vuotta myöhemmin, Lex Karpelakin toi kaiken kansan näkyville eduskunnan päätöksentekoon sisäänrakennetut typeryydet ja heikkoudet. Järjen tai omantunnon ei tarvitse päätä pakottaa kun hallitusrintamassa on pysyttävä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: perusoikeudet, tietosuoja, ryhmäkuri

Metropolia etsimässä

Sunnuntai 5.10.2008 - Aleksi Päiväläinen

Pääkaupunkiseudun kuntien yhdistäminen on eräs kuntavaalien kuumista kysymyksistä. Aamun Hesarin kertoi Vantaan valtuuston puheenjohtaja Tapani Mäkisen kutsuneen pääkaupunkiseudun kuntayhteistyötä epäonnistuneeksi. ”Yhteistyön tarkoitus on poistaa kuntarajat ihmisten arkielämästä ja vähentää hallintokuluja. Tässä suhteessa yhteistyö on epäonnistunut.” Tästä on helppo olla samaa mieltä. Ongelman ratkaisu ei sitten olekaan yhtä selvä. HS:n paneelissa vantaalaispäättäjien enemmistö oli tarjonnut ratkaisuksi kuntaliitosta. Oikotietä onneen ei kuitenkaan tältä polulta välttämättä löydy. Eräs pohdinnan arvoinen ratkaisu voisi olla seutuhallinnollinen vaihtoehto, jota nimitän ”kolmanneksi tieksi”.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: pääkaupunkiseutu, yhteistyö, kuntaliitos, seutuhallinto

Valitusta ja vaikuttamista

Torstai 31.7.2008 - Aleksi Päiväläinen

Tiistain Hesarissa asuntoministeri Vapaavuori kertoi hallituksen kaavailuista rajoittaa kuntalaisten valitusoikeutta asemakaava-asioissa. Kokonaan toki valittamista ei kiellettäisi, sillä edelleen asiansa saisi käsitellyksi hallinto-oikeudessa. Lisäksi yleiskaavoista saisi edelleen valittaa vanhaan tyyliin. Korkeimpaan hallinto-oikeuteen sen sijaan ei enää automaattisesti pääsisi. Muutos on perusteltu.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kaavoitus, oikeus, valitus

Idän mahti

Tiistai 22.7.2008 - Aleksi Päiväläinen

Keskikesällä on aikaa lukea ja funtsia sellaisia juttuja, joihin talvella usein jää turhan vähän aikaa. Ehtii pohtia muutakin kuin päälle puskevia harkkatöitä ja deadlineja. Hyvää aivosolujen virikettä olen kesän aikana löytänyt muun muassa Seikko Eskolan esseekokoelmasta ”Historian kuolema ja kulttuurien taistelu”. Kirjoituksissaan Eskola pohtii historian suuria aatehistoriallisia kysymyksiä kuten uskontojen roolia, eri kulttuurien menestystekijöitä ja oman pienen Suomemme paikkaa maailmassa. Miksi Neuvostoliitto romahti, mutta Kiina pärjää? Entä mistä tulee LänsiAuto-areenan nimi?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Neuvostoliitto, Venäjä, Kiina, ideologia, markkinatalous, sosialismi