Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Suomen vaalit Saksan mediassa

Share |

Keskiviikko 22.4.2015 klo 0.31 - Aleksi Päiväläinen


Poikkeuksellisesti ulkosuomalaisena äänestäjänä oli kiinnostavaa seurata eduskuntavaalien uutisointia täällä Saksassa. Suuressa maailmassa pienen Suomen asioista ei yleensä suuria otsikoita revitä, mutta eivät ”peräpohjolan” asiat ihan pimennossakaan täällä ole. Monille saksalaisille Suomi on tuttu maa, ja eduskuntavaalit saivatkin ihan kohtuullisesti palstatilaa.

Saksan yleisradioyhtiön ykköskanavan maanantain pääuutislähetyksessä eduskuntavaalit saivat peräti puolitoista minuuttia lähetysaikaa. Jutun kärkenä oli muutos, jota huonosta taloustilanteesta kärsivät suomalaiset kaipasivat. Sipilä esiteltiin entisenä yrittäjänä, joka tarjoaa lääkkeiksi muun muassa leikkauksia, reformeja ja investointeja infrastruktuuriin. Sipilän ohella Stubb oli jutun toinen ”päätähti”, Soinikin mainittiin. Rinne ja SDP lähinnä vilahtivat kuvissa.

Yleisesti ottaen kaikki viestimet kuvasivat Sipilän yrittäjätaustaisena IT-miljonäärinä, jonka kansalaiset toivovat tuovan lohtua surkeaan taloustilanteeseen. Politiikan noviisina ja tulokkaana hänen nopea nousunsa valtakunnan politiikan huipulle tarjosi selvästi iskevän tarinan. Lisäksi Suomen sanottiin toistuvasti olevan Euroopan entinen huippusuorittaja, jonka ovat palkintosijoilta pudottaneet Venäjän kriisi sekä Nokian ja metsäteollisuuden alamäki.

Ei jäänyt epäselväksi, että ainakin Saksassa tunnetuin poliitikko on Stubb, sillä hänen ja Kokoomuksen kohtalosta täkäläiset toimittajat tuntuivat olevan erittäin kiinnostuneita. Myös Soini ja ”Todelliset suomalaiset” tai ”Suomalaiset” saivat palstatilaa. Persuja käsiteltiin pääosin melko neutraalisti - tavallisimmin puoluetta kuvattiin oikeistopopulistiseksi ja EU-kriittiseksi. Omaa tiukempaa linjaansa veti kuitenkin tunnettu Die Welt -lehti, joka nimitti puoluetta oikeistoekstremistiseksi ja eurooppavihamielisiksi, ja arveli että heidän nousunsa hallitukseen voisi etäännyttää Suomea eurooppalaisista partnereista.

Sipilän, Stubbin ja Soinin ohella nimeltä mainittiin useimmin Olli Rehn, ”Mr. Austerity”, josta povattiin hallituksen ministeriä.

P.S. Saksan taitoisille (tai innokkaille google translator -käyttäjille:) ja aiheesta kiinnostuneille muutama linkki:

Neue Zürcher Zeitung:

http://www.nzz.ch/international/unverbraucht-aber-auch-unbekannt-1.18526098

Süddeutsche Zeitung:

http://www.sueddeutsche.de/politik/wahlen-finnen-wollen-den-machtwechsel-1.2443009

Die Welt:

http://www.welt.de/politik/ausland/article139719960/Finnen-finden-die-Unfaehigkeit-ihrer-Regierung-bizarr.html

Das Erste (paikallinen YLE) uutislähetys:

http://www.tagesschau.de/ausland/finnland-115.html

Avainsanat: Suomi, eduskuntavaalit, Saksa, media


Kommentoi kirjoitusta


Nimi:*

Kotisivun osoite:

Sähköpostiosoite:

Lähetä tulevat kommentit sähköpostiini