Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Miksi johtajien palkan leikkaaminen olisi hyvä idea?

Torstai 11.6.2015 klo 17.12 - Aleksi Päiväläinen

Sen verran tiukkaa ja kiinnostavaa keskustelua käydään kotimaassa, että en voi malttaa kommentoimasta välillä sitäkin. Elinkeinoelämän keskusliitto Matti Alahuhdan suulla nimittäin esitti yritysjohtajille toiveen alentaa palkkojaan noin viidellä prosentilla tai lahjoittaa haluamalleen yhteiskunnan alueelle vastaava osuus. Naamakirjassa tulin jo käyneeksi asiasta pitkän debatin, mutta ajattelin vielä tiivistää keskeiset ajatukseni tänne.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Alahuhta, yhteiskuntasopimus, EK, palkat, johtajuus

Rivikokoomuslaisen puheenjohtajamietteitä

Perjantai 13.6.2014 - Aleksi Päiväläinen

Huomenna on suuri päivä. Kokoomuksen puheenjohtaja vaihtuu. Pieniä perhosia pyörii vatsassa. Kokoomuskentällä on tilaisuus valita kolmesta kovatasoisesta mutta keskenään hyvin erilaisesta puheenjohtajaehdokkaasta paras. Miltä tilanne näyttää entisen stadilaisen ja nykyisen lappeenrantalaisen rivikokoomuslaisen näkökulmasta?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kokoomus, puheenjohtaja, puoluekokous 2014

Digihöttöä vai oikeaa oppimista?

Lauantai 16.11.2013 - Aleksi Päiväläinen

Parisen viikkoa sitten silmiini sattui mielipidekirjoitus Hesarissa peruskoulun digitalisoimisesta. Suomalainen peruskoulu on kuulemma jäänyt niin pahasti kelkasta, että emme pian enää kelpaa 2010-luvun peruskoulun mallimaaksi. Innostuin kirjelmöimään takaisin mielipidesivulle ja poikkeuksellisesti juttu meni vielä läpikin. Aihe tuntui kansalaisia kiinnostavan, sillä muitakin vastineita asian tiimoilta julkaistiin seuraavien päivien aikana.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: peruskoulu, oppiminen, digi, teknologia

Venäläiset ostoksilla

Sunnuntai 7.7.2013 klo 0.22 - Aleksi Päiväläinen

Jääkiekko ei Suomen keskikesässä yleensä herätä juurikaan kiinnostusta kuin vannoutuneimpien fanien keskuudessa. Hjallis Harkimo ja Jokerit onnistuivat kuitenkin nostamaan vähintäänkin pienimuotoisen myrskyn vesilasissa vaihtamalla SM-liigan Venäjän KHL:ään. Samassa paketissa meni myös joukkueen kotiareena. Kaupan rahallinen arvo ei liene erityisen suuri, mutta symboliarvo sitäkin suurempi.  Venäläis-suomalainen liikemieskaksikko Timtshenko&Rotenberg myös herättää tavallista enemmän uteliaisuutta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jääkiekko, Jokerit, Hartwall-areena, Timtshenko, Rotenberg, KHL

Obama vai Romney

Tiistai 6.11.2012 - Aleksi Päiväläinen

Samaan aikaan kotoisten kunnallisvaalien kanssa on rapakon takana ollut käynnissä vaalikampanja, jonka hedelmistä saa nauttia tai kärsiä koko maailma. Yhdysvaltain presidentinvaalien loppumetrejä käydään äärimmäisen kireissä ja jännittävissä tunnelmissa. Kuin pahaenteisenä muistutuksena painajaismaisista vuoden 2000 presidentinvaaleista ensimmäiset oikeusjutut on jo nostettu - missäpä muualla kuin Floridassa. Itse jaksan kuitenkin edelleen uskoa presidentti Obaman voittoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: USA, presidentinvaalit, Obama, Romney, teekutsuliike

Uusi vuosi, uudet kujeet

Maanantai 2.1.2012 - Aleksi Päiväläinen

Hyvää uutta vuotta! Mitä tapahtuu vuonna 2012? Näin tammikuussa on tapana laatia listoja luvassa olevista kohokohdista. Vuoden lopussa voikin sitten jälkiviisaasti naureskella omalle tietämättömyydelleen. Minun listallani on yhteensä kahdeksan nostoa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vuosi 2012, tapahtumat, vaalit, WDC2012, jääkiekko, WTO

Vihreä it - totta vai tarua?

Sunnuntai 27.11.2011 - Aleksi Päiväläinen

Olen viime aikoina tuntenut olevani enenevässä määrin ympäristön vihollinen - ainakin jos ekologisuutta mitataan paperinkulutuksen mukaan. Laskuni tulevat yleensä paperilla, tilaan useita eri (paperi)lehtiä ja töissäkin tulostelen dokumentteja mielin määrin. Saatan olla jopa niin vanhanaikainen, että jaan kokouksessa käsiteltävät asiakirjat osallistujille paperilla. En kuitenkaan pode huonoa omatuntoa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: ict, paperi, ekologisuus, energiahukka, viherpesu

Julkinen it-projekti - tuhoon tuomittu?

Perjantai 7.10.2011 - Aleksi Päiväläinen

Yleensä olen kirjoitellut lähinnä yhteiskunnasta ja politiikasta, mutta VR:n innoittamana ajattelin pohtia vaihteeksi myös professionaaleja teemoja. Viime aikojen lippukaaos ei ole ollut omiaan parantamaan tietotekniikan, konsulttitalojen tai SAP:n mainetta. VR ei toki ole ainoa julkinen organisaatio, joka on saanut it-kolhuja. Surullisen kuuluisa sähköinen lääkemääräys joutui alkuvuodesta Valtiontalouden tarkastusviraston kynsiin. Voiko julkinen it-projekti ylipäänsä onnistua?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: julkishallinto, it-projekti, ketteryys

Akateemista työttömyydenhoitoa

Tiistai 22.3.2011 - Aleksi Päiväläinen

Näin kevään vaalien korvalla - TEK:n valtuustovaalien ja eduskuntavaalien - työllisyys ja työttömyys ovat taas erityisen pinnalla. Tänään aamulla näin bussipysäkillä SAK:n aktiivisia työllistämistoimenpiteitä vaativan mainoksen. Maan hallitus puolestaan on kantanut sinänsä ansiokkaasti huolta alle 25-vuotiaiden nuorisotyöttömyydestä. Jotenkin tuntuu kuitenkin siltä, että akateemisten työttömyys on jäänyt sivuraiteille, vaikka finanssikriisi vei mukanaan myös paljon korkeakoulutettujen työpaikkoja.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: korkeakoulutus, työttömyys, TEK, työvoimatoimisto

Raamatullinen perustuslaki

Perjantai 5.11.2010 - Aleksi Päiväläinen

Jatkan vielä hieman USA:n sisäpoliittisista kiemuroista. Demokraatit odotetusti kärsivät varsin massiivisen vaalitappion. Senaatissa he onneksi säilyttivät kohtuullisen turvallisen tuntuisen enemmistön, joten aivan täydellinen republikaanien vaalimenestys ei ollut. Teekutsuliike sai läpi kolme senaattoria ja noin 40 edustajainhuoneen jäsentä. Tässä kirjoituksessa pohdin hieman provokatiivisesti liikkeen ideologiaa, erityisesti USA:n perustuslain näkökulmasta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdysvallat, teekutsuliike, perustuslaki

Tervetuloa teekutsuille

Tiistai 2.11.2010 - Aleksi Päiväläinen

Amerikka äänestää jälleen kerran, ja nyt aivan eri tunnelmissa kuin kaksi vuotta sitten nykyisen presidentti Obaman noustessa valtaan. Vaalien seuraaminen rapakon tällä puolen olisi lähinnä hyvää viihdettä, elleivät USA:n sisäpoliittiset kuviot heijastuisi muuallekin maailmaan. Tänä syksynä Bostonin teekutsujen mukaan itsensä nimennyt teekutsuliike on saanut todella vahvan ja näkyvän roolin.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdysvallat, välivaalit, kongressi, teekutsuliike

Puolueiden superviikonloppu

Tiistai 17.6.2008 - Aleksi Päiväläinen

Viikonloppuna hallituspuolueet pitivät puoluekokouksensa. Varsinkin Keskustan kokoukseen povattiin dramatiikkaa, mutta lopputulos oli maltillinen. Kokoomuksen kekkerit sujuivat ennakoidun rauhallisesti.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puoluekokous, Kokoomus