Das Lederhosenblog - suomalaisena Baijerissa

Viimeisimmät blogimerkinnät

Blogiarkisto

RSS-syöte

Sotettaa kuin pientä oravaa

Maanantai 23.12.2013 klo 16.27 - Aleksi Päiväläinen

Kevään 2011 hallituksen synnytystuskat olivat varsin kivuliaat. Lopulta saatiin tulos, johon kukaan ei tainnut olla erityisen tyytyväinen, mutta pitihän maahan hallitus saada. Silloin veikkasin, että kepun ollessa oppositiossa hallituksella olisi hyvät edellytykset toteuttaa kunta- ja soteuudistus. Pieleen meni. Parasta mitä hallitus ennen seuraavia eduskuntavaaleja voisi tehdä, olisi rakentaa laaja puoluerajat ylittävä yhteisymmärrys tavoitteista ja keinoista, jotta nyt tehty sinänsä ansiokas työ ei menisi vaalien mukana viemäristä alas.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sote-uudistus, kuntauudistus

Digihöttöä vai oikeaa oppimista?

Lauantai 16.11.2013 - Aleksi Päiväläinen

Parisen viikkoa sitten silmiini sattui mielipidekirjoitus Hesarissa peruskoulun digitalisoimisesta. Suomalainen peruskoulu on kuulemma jäänyt niin pahasti kelkasta, että emme pian enää kelpaa 2010-luvun peruskoulun mallimaaksi. Innostuin kirjelmöimään takaisin mielipidesivulle ja poikkeuksellisesti juttu meni vielä läpikin. Aihe tuntui kansalaisia kiinnostavan, sillä muitakin vastineita asian tiimoilta julkaistiin seuraavien päivien aikana.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: peruskoulu, oppiminen, digi, teknologia

Kulttuuri lahtarin porstuassa

Torstai 24.10.2013 - Aleksi Päiväläinen

Kaupunki on joutumassa matokuurille kaikilla toimialoillaan. Kulttuurille kaupunginhallitus antoi melko kylmää kyytiä ehdottamalla 600 000 euron lisäsäästöä kaupunginjohtajan esitykseen verrattuna. Valtuusto tuli piirun verran vastaan, mutta siitä huolimatta noin 1,3 miljoonaa euroa pitäisi leikata seuraavan kolmen vuoden aikana. Lisäksi musiikkiopiston ja muun taiteen perusopetuksen avustuksista pitäisi höylätä pois yhteensä noin 400 000 euroa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kulttuuri, Lappeenranta, säästöt

Vaalikentiltä säästökuurille

Keskiviikko 18.9.2013 klo 21.49 - Aleksi Päiväläinen

Lappeenrannan sivistystoimi julkaisi viime viikolla virkamiesehdotuksen toteutettavista säästöistä. Lista oli kylmää luettavaa, mutta niin on kyllä kaupungin taloustilannekin. Useimmat valtuustoryhmien vetäjät - Kokoomusta lukuun ottamatta - olivat ensikommenteissaan vähintäänkin vesittämässä suunnitelmaa. Tässä tilanteessa pään painaminen pensaaseen ei kuitenkaan ole vaihtoehto. Säästöjen vastustajien on syytä kertoa mistä rahat otetaan, jos virkamiesten ehdotukset eivät kelpaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lappeenranta, säästöt, koulujen lakkauttaminen, sivistystoimi, musiikkiluokat

Kappale kauneinta Suomea

Sunnuntai 11.8.2013 klo 0.52 - Aleksi Päiväläinen

Kesäloma tuli pitkästä aikaa vietettyä pelkästään Suomessa. Kyllä kannatti. Kaukomatkailun kaipuun keskellä sitä helposti unohtaa miten kaunis kesäinen Suomi-neito on. Välillä on hyvä tutustua omaankin maahansa arjen pintaa syvemmältä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kesäloma, Suomi

Venäläiset ostoksilla

Sunnuntai 7.7.2013 klo 0.22 - Aleksi Päiväläinen

Jääkiekko ei Suomen keskikesässä yleensä herätä juurikaan kiinnostusta kuin vannoutuneimpien fanien keskuudessa. Hjallis Harkimo ja Jokerit onnistuivat kuitenkin nostamaan vähintäänkin pienimuotoisen myrskyn vesilasissa vaihtamalla SM-liigan Venäjän KHL:ään. Samassa paketissa meni myös joukkueen kotiareena. Kaupan rahallinen arvo ei liene erityisen suuri, mutta symboliarvo sitäkin suurempi.  Venäläis-suomalainen liikemieskaksikko Timtshenko&Rotenberg myös herättää tavallista enemmän uteliaisuutta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: jääkiekko, Jokerit, Hartwall-areena, Timtshenko, Rotenberg, KHL

Koulurauhaa!

Torstai 20.6.2013 klo 21.34 - Aleksi Päiväläinen

Viimeistään siitä asti kun Helsingin opetusvirasto uhkasi näyttää Alppilan yläasteella työskennelleelle opettaja Antti Korhoselle monoa takapuoleen, koulurauha on ollut näkyvästi esillä lehtien palstoilla ja työpaikkojen kahvipöytäkeskusteluissa. Opettaja Korhosen kohdalla järki lopulta voitti, ja tarina sai onnellisen lopun. Lainsäätäjäkin on tainnut herätä talviuniltaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: koulurauhalaki, koulut, eduskunta, Alppila, opetuslautakunta

Strategian tragedia, komedia vai draama?

Tiistai 12.3.2013 - Aleksi Päiväläinen

Uusi lautakunta piti tänään tiistaina vuoden toisen kokouksensa, johon itsekin pääsin onnellisena varajäsenenä osallistumaan. Esityslistan pääruokana oli tarjolla kaupungin strategia, johon kulttuuritoimelta pyydettiin antamaan oma näkemyksensä. Lautakunta innostui keskustelemaan strategiasta siihen malliin, että luvassa ei varmastikaan ole tragedia, vaan toivottavasti eeppinen draama onnellisine loppuineen. Kyllä – strategiasta voi oikeasti saada kiksit! Strategian ohella lautakunta muun muassa jakoi apurahoja ja keskusteli Rakuuna-rokista.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kulttuurilautakunta, kokous, strategia, festivaali, rock

Lautakuntakauden avaus

Lauantai 23.2.2013 - Aleksi Päiväläinen

Lappeenrannan ”kummallispoliittinen” elämä alkaa uuden valtuuston osalta vihdoin päästä tosimielessä käyntiin, kun lautakunnat aloittelevat toimintaansa. Pitkään siinä kestikin, mutta ehkäpä hyvää kannattaa odottaa. Itse sain ilon ja kunnian aloittaa työskentelyn kulttuurilautakunnan varajäsenenä. Lautakunta avasi keskiviikkona uuden valtuustokauden työskentelynsä seminaarilla, jossa olivat läsnä varsinaiset jäsenet, varajäsenet ja tärkeimmät virkamiehet.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lappeenranta, kulttuurilautakunta, lautakuntakausi

Jälkimaininkeja rapakon takaa

Lauantai 10.11.2012 - Aleksi Päiväläinen

Tunnustan olevani siinä määrin politiikan hevijuuseri, että herätessäni keskiviikkoaamuna klo 6 ensimmäinen ajatukseni oli ”Kuka on USA:n uusi presidentti”. Nousin viivyttelemättä, ja säntäsin telkun ääreen. Avasin ykköskanavan, sillä tiesin CBS:n suoran vaalilähetyksen pyörivän siellä. Riemukseni hampaita pestessäni legendaarinen uutisankkuri Bob Schieffer julisti CBS:n ennusteen. Presidentti Obama saisi jatkokauden! Iloinen yllätys oli myös se, että oikeiston äärilaita sai siipeensä kongressivaaleissa. Positiiviset sivuvaikutukset saattavat tuntua myös Euroopassa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdysvallat, presidentinvaalit, Obama, Romney, kongressi, konservatiivit

Obama vai Romney

Tiistai 6.11.2012 - Aleksi Päiväläinen

Samaan aikaan kotoisten kunnallisvaalien kanssa on rapakon takana ollut käynnissä vaalikampanja, jonka hedelmistä saa nauttia tai kärsiä koko maailma. Yhdysvaltain presidentinvaalien loppumetrejä käydään äärimmäisen kireissä ja jännittävissä tunnelmissa. Kuin pahaenteisenä muistutuksena painajaismaisista vuoden 2000 presidentinvaaleista ensimmäiset oikeusjutut on jo nostettu - missäpä muualla kuin Floridassa. Itse jaksan kuitenkin edelleen uskoa presidentti Obaman voittoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: USA, presidentinvaalit, Obama, Romney, teekutsuliike

Kunta kurataloudessa

Keskiviikko 24.10.2012 - Aleksi Päiväläinen

Vaalien alla kuntatalous on ollut ansaitusti tapetilla. Lappeenranta ei onneksi ole vielä päätynyt kriisikuntien listoille, mutta syytä henkselien paukutteluun ei silti ole. Velaksi eläminen on lyhytnäköistä ja johtaa Kreikan tielle. Mitä me Lappeenrannassa voimme tehdä taloutemme tasapainottamiseksi?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Lappeenranta, talous, investoinnit, tuottavuuden parantaminen, elinkeinopolitiikka, luova talous, luovat alat, matkailu

Haista home!

Torstai 18.10.2012 - Aleksi Päiväläinen

Keskustelu homeongelmista sai tänään lisäpontta, kun HS ja Yle kertoivat eduskunnan tilaamasta sisäilmaselvityksestä. Työterveyslaitoksen raportti on karua luettavaa: Ensimmäisten tietojen mukaan 260 000 koulujen ja päiväkotien käyttäjää altistuu vuosittain huonolle sisäilmalle. Ongelma on tuttu myös meillä Lappeenrannassa. Tilannetta ei lainkaan helpota, että samanaikaisesti korjausrakentamisen kanssa pitäisi maksaa velkoja ja saada kaupungin talous tasapainoon. Lasten ja nuorten terveys on kuitenkin asetettava etusijalle.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: sisäilma, koulut, päiväkodit, korjausvelka

Julkinen it-hanke - tuhoon tuomittu?

Torstai 11.10.2012 - Aleksi Päiväläinen

Terveydenhuollon tietojärjestelmät ovat olleet viime viikkoina tapetilla jatkuvasti. HUS:n Apotti-hanke nosti julkisia IT-hankkeita vaivanneet ongelmat pintaan erityisesti ison hintalappunsa takia. Viime keväänä Valtiontalouden tarkastusvirasto antoi paikoin jopa murskaavan kertomuksen terveydenhuollon tietojärjestelmien kehittämisen organisoinnista, rahankäytöstä ja tuloksellisuudesta. Lehtien palstoilla haastatellut lääkärit ovat kertoneet kuinka uudet tietojärjestelmät ovat sietämättömän kömpelöitä ja vievät käyttäjiltä kallista potilastyöaikaa. Voiko julkinen it-projekti ylipäänsä onnistua?

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: terveydenhuolto, tietojärjestelmät, hankintalaki, ketteryys, kokonaisarkkitehtuuri

Kulttuurista tukea käytännön terveystyöhön

Lauantai 6.10.2012 - Aleksi Päiväläinen

Tämä mielipidekirjoitukseni julkaistiin Etelä-Saimaassa lauantaina 6.10.

Sunnuntain (30.9.) Etelä-Saimaassa toimittaja Petteri Värtö epäili, että tiukassa taloustilanteessa kulttuurin määrärahat voivat joutua leikkuulaudalle sosiaali- ja terveydenhuollon hyväksi. Usein kunnissa on toimittu näin, joten riski on todella olemassa. Kun jaossa on lähivuosina paljolti niukkuutta, tarvitaan kuitenkin uutta ajattelua. Kulttuuria ja terveydenhuoltoa ei tarvitse asettaa vastakkain. Ne voivat tukea toisiaan.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kulttuuri, terveys, vanhustenhoito, taiteen hyvinvointijoukot

Populistista mitoitusta

Torstai 16.8.2012 - Aleksi Päiväläinen

Hallituksen heikoimmaksi lenkiksikin joskus tituleerattu Maria G(-R) sai jahkailun ja tempoilun jälkeen aikaan päätöksen vanhuspalveluin sisällöstä. Vastoin aiempaa kantaansa ministeri päätyi suosittamaan ympärivuorokautiseen vanhustenhoitoon sitovaa henkilöstömitoitusta. Ajatus on kaunis, mutta sisältää petollisen sudenkuopan, johon julkinen valta niin usein putoaa. Hyvä vanhustenhoito on kyettävä takaamaan joustavasti paikallisilla ratkaisuilla, ei keskusjohtoisella mikromanageerauksella. Paula Risikko ja Jyrki Katainen ovat oikealla jäljillä vastustaessaan kaavamaista pakkopaitaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: vanhuspalvelulaki, Maria Guzenina-Richardson, Jyrki Katainen, Paula Risikko

Krapularyypyistä katkaisuhoitoon

Torstai 12.7.2012 - Aleksi Päiväläinen

Blogin kirjoittaminen on minun osaltani ollut viime kuukaudet tehokkaasti pidennetyllä kevättauolla. EU:n raahustaminen kriisistä toiseen ei voi jättää ketään politiikan hevijuuseria kylmäksi, joten kannanpa minäkin pienet korteni keskustelun kekoon.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: EU, Suomi, Kreikka, Italia, Espanja, liittovaltio

Suurkaupungin tunnelmia

Perjantai 13.4.2012 - Aleksi Päiväläinen

Pääsiäislomalla tuli jälleen käytyä Pietarissa. Vietimme vaimoni kanssa lyhyen suurkaupunkiloman pohjoisen Venetsiassa, kuten Pietaria silloin tällöin kutsutaan. Saimme taas muistutuksen siitä, että nopean junayhteyden ansiosta viiden miljoonan asukkaan metropoli on tosiaan lähempänä kuin koskaan aiemmin. Siitä kannattaa ottaa ilo irti molemmin puolin rajaa.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Pietari, Lappeenranta, kulttuuri, historia, Leningrad, piiritys

Puolustusvoimauudistus ja kulttuuri

Torstai 5.4.2012 - Aleksi Päiväläinen

Uudistus rajuine menoleikkauksineen ravistelee puolustusvoimia. Sotilaallisen maanpuolustuksen kannalta pieni, mutta näkyvä ja ennen kaikkea kuuluva kokonaisuus on sotilasmusiikki, jota myös odottavat rajut supistukset. Soittokuntia ja työpaikkoja häviää, mutta taiteen taso toivottavasti nousee. Samalla Lappeenrannalla on tilaisuus saada pieni mutta näkyvä piristysruiske kulttuurielämäänsä.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: puolustusvoimauudistus, sotilasmusiikki, soittokunnat, Lappeenranta

Mitt Romneyn pitkä ja uuvuttava marssi

Maanantai 19.3.2012 - Aleksi Päiväläinen

Hyvin sujuneiden kotoisten presidentinvaalien jälkeen on aika kääntää katse rapakon taakse, missä Yhdysvaltain presidentinvaalikampanjat käyvät jo täysillä kierroksilla. Erityisesti republikaanien esivaali on kerännyt huomiota alkuvuoden mittaan. Mitt Romney näyttää etenevän kohti voittoa, mutta tuskallisen hitaasti laahustaen. Myös presidentti Obama on käynnistänyt oman kampanjansa. Heikentyneen presidentin kannalta oikeiston keskinäinen kamppailu on kuin mannasade taivaalta.

Lue lisää »

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Yhdysvallat, presidentinvaalit, esivaalit, republikaanit, Romney, Santorum, Obama

« Uudemmat kirjoituksetVanhemmat kirjoitukset »